bajet18-3@2x-1

MALAYSIAN BUDGET 2018
FULL SPEECH

Prospering an Inclusive Economy, Balancing Between Worldly and Hereafter, For The Wellbeing of the Rakyat, Towards the TN50 Aspiration.

By Datuk Seri Najib Tun Razak, Prime Minister and Finance Minister of Malaysia

 
Malaysia Bajet 2018 (Malay)Malaysian Budget 2018 (English)

PENDAHULUAN

1. Sesungguhnya Kami Bernaik Saksi Bahawa, Tiada Tuhan yang Selayaknya Disembah Melainkan Allah yakni Dia, serta para MalaikatNya, yang berSelawat ke atas Nabi Junjungan. Seraya,… diseru ke atas orang-orang yang beriman mengucapkan; Allahumma Solli Ala Saidina Muhammad, Wa a’la A-li Saidina Muhammad.

2. Begitu juga kepada Tuan Yang Dipertua, Ahli-Ahli Yang Berhormat, Tuan-Tuan dan Puan-Puan serta seluruh Rakyat Malaysia Sekalian, dari penjuru Utara Perlis, hingga ke Penghujung Benua Asia di Tanjung Piai, membawa nun jauh di Sabah, Negeri di Bawah Bayu dan di Sarawak, Bumi Kenyalang, diucapkan Salam Sejahtera,… Salam Negaraku,… dan Salam 1Malaysia.

Tuan Yang Dipertua,

3. Pastinya pada tahun lalu, kita maklum tentang ramai yang telah meneka-neka bahawa,… Bajet 2017 itu adalah Bajet Pilihanraya.

4. Memanglah,… tidak dinafikan,… kerana sekian banyak inisiatif dan sekian banyak peruntukan, telah diumumkan demi keperluan rakyat serta kepentingan negara. Namun nampaknya,… ramalan itu setakat tahun lepas,… menjadi hampa dan tidak benar belaka.

5. Lalunya,… Tuan Yang Dipertua, kalau minggu lalu, kawan-kawan daripada masyarakat India baru saja menyambut perayaan cahaya Deepavali,… kita ucapkan sekali lagi bersama-sama Deepavali Valthukal,…

Maka,… pada Jumaat penghulu segala hari ini, seperti para cerdik pandai juga menyatakan boleh disambut sebagai Hari Lebaran yang riang dan ceria.

6. Jadinya,… saya mengajak seluruh rakyat Malaysia bersama-sama untuk merayakan imbuhan-imbuhan, buah-buah tangan dan pemberian-pemberian yang akan dibentang-bentang dan dihidanghidang sepanjang persembahan Bajet ini. Dengan satu syarat,…

Syaratnya apa?… syaratnya saya nak khabor pada semua, bak kata orang Pekan, maaf cakap, kalau boleh, moleklah mendengor dari mula, sampailah ke penghujung ucapan.

7. Maksud saya,… berdiri saya pada petang Jumaat yang mulia bertarikh 27 Oktober ini, bersamaan dengan 7 haribulan Safar 1439 Hijriah, adalah, tidak lain dan tidak bukan, untuk membawa khabar-khabar yang lebih riang dan gembira, yang bakal menguntum serta menyimpul senyum-senyuman di wajah semua.

8. Yang terpaling mustahak adalah untuk dinikmati oleh seluruh rakyat Malaysia tercinta, tidak kira apa jua kaum,… apa jua bangsa,… dan apa jua latar keturunan.

9. Tuan Yang Dipertua, ternyata, yang ditunggu-tunggu, buahnya pun baru saja masak dan baru saja meranum,… hatta, kalau tidak dipetik pun pada petang yang berbahagia ini, ia akan tetap gugur, dan akan tetap luruh, satu persatu, sebagai sebahagian rezeki yang dilimpahi rendang dan merimbunnya Pepohon Malaysia.

10. Jadinya, marilah kita sama-sama menghayati dan meneliti dahulu,… apa yang akan saya, bagi pihak Kerajaan ingin sajikan, jika tidak,… bagi mereka yang terburu-buru, sebagai memetik kata ulamak dan cerdik pandai,… sesungguhnya tergolonglah dalam kumpulan orangorang yang merugi.

Tuan Yang Dipertua,

11. Sayang seribu kali sayang,… dalam pada kita ingin membina peradaban santun susila di antara satu sama lain, sampai hati,… dan,… tergamak sungguh ‘Orang Itu’ memaki,… mencerca etnik bangsa dari keturunan Bugis.

Tapi,… tak mengapalah,… apa yang penting,… kita wajar terus berjiwa besar, bak kata seloka dalam loghat Utara:

Orang Kedah semua baik-baik dan ramah-ramah, cuma seorang dua saja, yang mudah lupa diri, Kerajaan BN ini ikhlas, kerja untuk negara dan ummah, Inilah dia Bajet yang kita semua nanti-nanti.

PRESTASI DAN CABARAN EKONOMI

Tuan Yang Dipertua serta Rakyat Malaysia sekalian,

12. Pertama-tamanya, kita wajib merafakkan rasa syukur setinggitingginya ke hadrat Allah S.W.T kerana ekonomi negara terus berkembang dengan POSITIF.

13. Pada separuh tahun pertama 2017, ia mencatatkan satu pertumbuhan yang sungguh memberangsangkan pada kadar 5.7 peratus.

14. Makanya, janganlah mudah termakan dengan tipu daya serta dakyah yang tidak henti-henti terutamanya di media sosial,… oleh pelbagai pihak yang tidak bertanggungjawab bahawa kononnya,… Bank Dunia telah mengeluarkan laporan-laporan negatif tertentu terhadap ekonomi negara kita.

15. Hakikatnya, perkara itu adalah tidak benar sama sekali,… kerana realitinya baru saja tiga minggu lepas, pihak Bank Dunia telah membuat semakan yang lazim, merangkumi Asia Timur dan Pasifik.

16. Hasil daripada semakan itu,… sekali lagi,… yang terpaling mustahak,… Badan Kewangan Antarabangsa Tertinggi dunia itu telah menzahirkan keyakinan terhadap prestasi ekonomi kita, dengan memberi puji-pujian kepada dasar-dasar negara, seraya menaikkan unjuran KDNK Malaysia,… daripada 4.9 kepada 5.2 peratus bagi tahun 2017. Ada bersama kita hadirin sekalian, pada petang ini, beberapa wakil daripada Bank Negara Malaysia dan World Bank.

17. Selanjutnya, Kerajaan pula mengunjurkan ekonomi Malaysia bakal mencapai kadar pertumbuhan tahunan antara 5.2 hingga 5.7 peratus pada 2017, yakni lebih tinggi daripada unjuran pada bulan Mac lalu iaitu 4.3 hingga 4.8 peratus.

Tuan Yang Dipertua,

18. Sesungguhnya lagi, selama 60 tahun negara ini mencapai kemerdekaan, pada Bajet yang ke-59 dan kali ke-9 saya bentangkan bagi pihak Kerajaan ini, dengan penuh rasa syukur serta tawadhuk, ingin dinyatakan bahawa, sepanjang tempoh lapan tahun yang lalu, di sebalik pelbagai kerencaman dan cabaran ekonomi,… Malaysia telah mampu membuktikan, dua aspek yang amat penting dan dapatlah disimpulkan sebagai:

Pertamanya: Kita telah mencapai prestasi hubungan dagang dan diplomasi pada tahap pa-ling baik dan pa-ling matang dalam lingkungan masa serentak dengan kuasa-kuasa besar ekonomi dunia seperti China, India, Arab Saudi dan Amerika Syarikat.

Sesungguhnya, tidak pernah seumpamanya seperti ini dalam sejarah, sehinggakan the actual private investment untuk 2016 sahaja, melebihi 211 bilion ringgit. Dibandingkan pada tahun 2009, jumlah pelaburan swasta sebenar hanyalah 81 bilion ringgit.

Oleh sebab itu,… seandainya saya dan rakan-rakan anggota kabinet mengadakan lawatan rasmi ke luar negara,… janganlah sewenangwenangnya sesiapa pun menuduh bahawa, kita hendak menggadaikan kedaulatan Tanah Air.

Hah…!!! Baru-baru ini, saya mendapat khabar berita,… katanya,… YAB Menteri Besar Selangor, merangkap Ahli Parlimen Gombak sendiri, telah pun berkunjung ke Tanah Besar China. Kita nak tanya,… YB Gombak,… Nak jual Selangor ke?

Demikianlah kata orang,… Berhati-hatilah kalau mahu meludah ke langit, takut-takut nanti,… ia jatuh setepek,… terpalit ke muka sendiri.

Tuan Yang Dipertua,

Itu belum lagi dikira lawatan-lawatan ke luar negara yang dibuat oleh YB Bagan, juga YAB Ketua Menteri Pulau Pinang. Itupun kira macam mana,… kita kira macam mana, nak jual negeri juga ke..?

Keduanya: Tuan Yang Dipertua, sejak tahun 2009, meskipun berdepan dengan pelbagai cabaran yang kebanyakannya di luar kawalan kita, seperti harga minyak dunia yang jatuh merudum, faktor geopolitik antarabangsa yang bergolak dan masih tidak menentu, akan tetapi,… Alhamdulillah, kita terus kekal mampu menguruskan kewangan negara, dengan mengamalkan tadbir urus yang cekap serta disiplin fiskal yang begitu berhemah.

Menoleh ke tahun 2009, defisit fiskal kita berada pada kadar 6.7 peratus daripada KDNK. Dengan perancangan dan perencanaan serta inisiatif yang teratur lagi sistematik, syukur kepada Allah S.W.T., defisit fiskal negara dianggar terus berkurang kepada 3 peratus pada 2017, dan kita yakin pada tahun 2018 akan menurun lagi kepada 2.8 peratus.

Impaknya sungguh jelas,… baru-baru ini, tiga agensi penarafan kredit antarabangsa yang berwibawa, telah mengekalkan kredit Malaysia pada penarafan ‘A-’ dengan prospek yang stabil.

Bayangkan,…bayangkanlah,… seandainya Kerajaan ini, tidak mengambil langkah-langkah bijak lagi proaktif untuk menguruskan perbelanjaan negara, terutamanya ketika harga minyak dunia jatuh mendadak, paras defisit fiskal dan hutang akan meningkat sekaligus menjejaskan penarafan kredit negara, kemungkinan besar kita boleh terjerumus ke kancah kegawatan ekonomi.

Sekiranya itu berlaku, ia boleh mengakibatkan kenaikan kos pinjaman peribadi dan komersial, keyakinan pelabur pun terjejas, serta mengundang ketidakstabilan pasaran kewangan.

Tuan Yang Dipertua,

19. Makanya, bagai disyair orang dulu-dulu, kalau buruk yang kita minta, maka buruklah jadinya; kerana itu,… kalau elok kita usaha dan minta, maka moleklah hasilnya.

20. Justeru,… walau sekali apa pun cabaran, halangan dan pancaroba yang datang merintang, kita perlu terus mengekalkan momentum dan dinamika kepesatan ekonomi negara.

21. Kerana itulah, pegangan pentadbiran Kerajaan ini sejak mula-mula saya mengambil alih tampuk kepimpinan, telah diperkenalkan Program Transformasi Negara yang inklusif, di bawah lembayung Dasar Transformasi Nasional atau DTN, yang amat menitikberatkan tentang aspek kualiti, sistem penyampaian perkhidmatan yang berkesan, khususnya, dalam merancakkan pertumbuhan ekonomi.

22. Di bawah DTN ini juga, terkandung antara lain, Model Ekonomi Baru, yang selaras dengan Rancangan Malaysia Ke-10 dan Rancangan Malaysia Ke-11.

Tuan yang Dipertua,

23. Maka, tidak salah lagi sejak 2009, ketika mana melihatkan keadaan sosioekonomi negara ketika itu, saya selaku Perdana Menteri telah membuat keputusan yang amat sukar, dengan meletakkan inisiatif ekonomi sebagai Fokus Utama kepada Kerajaan yang saya pimpini, sehinggakan agenda dan program Transformasi yang lain disusunatur menurut keutamaan dan dikemudiankan dahulu, termasuklah Program Transformasi Politik.

24. Justeru, mana mungkin orang mempertikai bahawa kita tidak mempunyai polisi ekonomi yang kukuh? Ternyata, kesemua usaha yang telah diambil oleh Kerajaan sepanjang lapan tahun yang lalu, telah membuahkan hasil-hasil, antaranya:

Pertama: Sasaran 3.3 juta peluang pekerjaan baharu menjelang 2020 setakat ini, sudahpun mencapai angka 69 peratus dengan 2.26 juta pekerjaan diwujudkan;

Kedua: Pada bulan Ogos ini sahaja, eksport negara buat pertama kalinya telah mencapai antara paras tertinggi, dengan nilaian melebihi 80 bilion ringgit dan merekodkan double digit growth; dan

Ketiga: Rizab antarabangsa terkini pula, telah mencatat 101.4 bilion dolar Amerika atau 428.7 bilion ringgit yang mampu menampung 7.5 bulan import tertangguh. Sedangkan pada tahun 1997, ketika berlakunya kegawatan ekonomi Asia, rizab negara hanyalah 21.7 bilion dolar Amerika atau bersamaan 59.1 bilion ringgit,…

Nah,… kalau rizab serendah 21.7 bilion dolar Amerika pun tidak bankrap, Itu pun, kita belum tolak 31 bilion ringgit yang entah ke mana…. apatah lagi rizab sekarang setinggi 101.4 bilion dolar Amerika. Tuan Yang Dipertua,

25. Bukan setakat itu sahaja, melalui Laporan Penyiasatan Pendapatan Isi Rumah dan Keperluan Asas 2016, menyaksikan, kita telah meraih sekian banyak pencapaian, antaranya:

Pertama: Pendapatan per kapita rakyat daripada 27,819 ringgit pada tahun 2010, kini telah meningkat kepada 40,713 ringgit, dan dijangka mencapai 42,777 ringgit menjelang 2018;

Kedua: Pendapatan median bulanan pula, telah meningkat daripada 4,585 ringgit, pada tahun 2014 kepada 5,288 ringgit pada tahun 2016;

Ketiga: Bagi pendapatan isi rumah B40 pula, daripada tempoh 2014 hingga 2016, telah meningkat daripada 2,629 ringgit kepada 3,000 ringgit sebulan; dan

Keempat: Agihan pendapatan dalam kalangan isi rumah Malaysia terus bertambah baik dengan penurunan Pekali Gini daripada 0.441 pada tahun 2009, kepada 0.399 pada tahun 2016, the lowest in the history of Malaysia. Ini bermakna jurang pendapatan semakin dirapatkan, dan kita menuju masyarakat yang pengagihannya lebih saksama.

PERUNTUKAN BAJET 2018

Tuan Yang Dipertua,

26. Demi kepentingan dan kesejahteraan rakyat, maka Bajet 2018 akan memperuntukkan sejumlah 280.25 bilion ringgit, menyaksikan pertambahan peruntukan, berbanding 260.8 bilion ringgit peruntukan Bajet 2017 yang dibentangkan.

27. Daripada jumlah tersebut, 234.25 bilion ringgit adalah bagi perbelanjaan mengurus, dan 46 bilion ringgit lagi bagi perbelanjaan pembangunan. Ini tidak termasuk simpanan luar jangka 2 bilion ringgit.

28. Di bawah peruntukan mengurus, 79.15 bilion ringgit adalah untuk Emolumen dan 33.62 bilion ringgit untuk Perkhidmatan dan Bekalan.

29. Manakala, sebanyak 119.82 bilion ringgit lagi, adalah untuk Pemberian dan Kenaan Bayaran Tetap. Perbelanjaan lain pula, diperuntukkan 1.08 bilion ringgit, dan 577 juta ringgit untuk pembelian aset.

30. Di bawah peruntukan pembangunan, sektor ekonomi menerima agihan tertinggi sebanyak 26.34 bilion ringgit. Sektor sosial menerima sejumlah 11.72 bilion ringgit. Manakala, sektor keselamatan diperuntukkan 5.22 bilion ringgit, dan sektor pentadbiran am sebanyak 2.72 bilion ringgit.

31. Bagi tahun 2018, dengan izin Allah, kita menjangkakan, kutipan hasil Kerajaan Persekutuan mencecah 239.86 bilion ringgit.

32. Apa yang penting, Kerajaan tetap komited untuk melaksanakan langkah konsolidasi fiskal dan mempastikan kedudukan kewangan Kerajaan terus kukuh serta paras hutang kekal rendah bagi tempoh jangka sederhana dan panjang.

Tuan Yang Dipertua,

33. Pastinya semua dapat mengagak, bajet yang digubal ini adalah yang paling penting kerana, ia merupakan satu rumusan kepada prakarsaprakarsa yang telah memacu ekonomi negara semenjak saya menjadi Perdana Menteri sebermulanya tahun 2009.

34. Ia sebetulnya juga, menjadi antara report card utama kepada rakyat dan Kerajaan pimpinan saya, sepanjang dua penggal tempoh pentadbiran Kerajaan ini.

35. Bahkan, ia disusun sebagai satu dokumen pelonjak kepada pembikinan sebuah negara Bangsa Malaysia untuk tempoh 30 tahun mendatang yang akan dicorakkan semula di atas kanvas yang lebih baharu berasaskan KERANGKA MAQASID SYARIAH.

36. Dalam memperkatakan hal ini, sesungguhnya secara sedar atau tidak, sejak meraih kemerdekaan, kita begitu bertuah kerana bapa-bapa pendahulu telah menyulam manik-manik azimat Maqasid Syariah, yang mementingkan pemeliharaan 5 aspek, yakni Agama, Nyawa, Akal, Keturunan dan Harta di dalam setiap dasar dan setiap perancangan Kerajaan.

37. Kerangka Maqasid Syariah ini, dengan jelas difirmankan oleh Allah S.W.T dalam surah Al-Mumtahanah ayat ke-12 yang mafhumnya menyebut, tentang kepentingan menjaga kemaslahatan Ad-Dho’RuRiyat yakni, keperluan asas yang paling utama, sesuatu yang tidak boleh tidak tanpanya, untuk kita, atau rakyat, meneruskan hidup.

38. Manakala menerusi pengertian Surah Al-Hajj dan Hadis antaranya riwayat Ahmad,… HaaJiYat pula, berkaitan perkara yang diperlukan oleh manusia bagi memberi kemudahan kepada mereka supaya tidak berlaku kesempitan yang membawa kepada kesulitan dan kesukaran hidup serta,…

Ketiganya, keperluan kepada TahSiNiyat hanyalah sekadar menjadi penghias, pencantik dan bersifat pengindah semata-mata, untuk kesempurnaan hidup.

39. Makanya,… semenjak enam dekad lalu, segala usaha pentadbiran Kerajaan Barisan Nasional secara lumrahnya diilhamkan oleh Tuhan Yang Maha Mengetahui kepada pimpinan-pimpinan negara,… agar sentiasa ‘terpandu’ dengan kerangka Maqasid Syariah ini, dan dari masa hingga masa,…

Diperkuatkan lagi oleh falsafah-falsafah seperti Perlembagaan Persekutuan, Ideologi Kebangsaan Rukun Negara, prinsip Wasatiyah atau moderation, Falsafah 1Malaysia Rakyat Didahulukan Pencapaian Diutamakan, dan terkini, aspirasi TN50 sebagai kesinambungan gagasan-gagasan pucuk kepimpinan Kerajaan, zaman-berzaman, yang sekaligus menolak fahaman ekstremisme, tidak berfikiran terlalu liberal, apatah lagi mengamalkan sistem ala-Taliban State.

40. Jadinya, dari masa ke semasa, kepimpinan yang silih berganti ini, telah menyusun segala dasar dan strategi negara berlandaskan roh serta semangat kerangka dan pedoman Maqasid Syariah.

Tuan Yang Dipertua,

41. Memang benar, sekalipun kerangka Maqasid ini tidak tertulis atau termaktub secara rasmi dalam mana-mana dokumen Kerajaan, akan tetapi secara berhemah, amalan dan praktis-nya terzahir menerusi sekian-sekian falsafah dan sekian-sekian dasar negara, yang bersambung-sambung dan bertali-temali.

42. Sebenarnya lagi, manhaj Maqasid Syariah yang dipegang oleh Kerajaan mensasarkan kepada kepentingan umum, yang mendatangi kebaikan kepada rakyat terbanyak, dengan mengambil kira tahap kemampuan Kerajaan mengikut tiga keutamaan, iaitu Dho’RuRiyat, HaaJiYat dan TahSiNiyat, seperti yang saya sebutkan tadi.

43. Jadinya, terbuktilah pentadbiran Kerajaan Barisan Nasional yang sudah menempa satu tempoh panjang yang sarat menggendonggendong bersamanya, begitu banyak selok belok pengalaman, mahupun pengetahuan sepanjang 60 tahun, telah menjadi asas kepada Evolusi Pembangunan serta pembikinan jatidiri sebuah negara bangsa yang boleh diperbanggakan.

44. Makanya, berbekalkan semua prinsip dan garis-garis besar haluan bernegara itu, pada petang yang berbahagia ini, dengan Kehendak dan Kurnia Allah Yang Maha Kaya, saya membingkiskan sebuah lagi Dokumen Besar demi kesejahteraan rakyat dan kemakmuran negara, yakni Bajet 2018.

Tuan Yang Dipertua, Saudara dan Saudari,

45. Bajet 2018 digubal selaras dengan aspirasi Rancangan Malaysia Ke-11, dan ini merupakan Bajet yang ketiga di bawahnya. Lalu, untuk mempastikan kemakmuran dan kekayaan negara dapat dinikmati secara saksama dan inklusif, melalui pertumbuhan ekonomi domestik yang kukuh serta berdaya saing, dengan izin Allah terhasil-lah Bajet ini dengan bertemakan “MEMAKMUR EKONOMI YANG INKLUSIF, MENGIMBANG KEUNGGULAN DUNIAWI DAN UKHRAWI DEMI MENSEJAHTERA KEHIDUPAN RAKYAT, MENUJU ASPIRASI TN50” berasaskan kepada Lapan Petunjang.

Tuan Yang Dipertua,

PETUNJANG PERTAMA: MERANCAK PELABURAN, PERDAGANGAN DAN INDUSTRI

46. Jumlah pelaburan dalam negara dijangka meningkat 6.7 peratus atau menyumbang 25.5 peratus kepada KDNK pada tahun 2018.

47. Dalam hal ini, Kerajaan akan terus menekankan pelaburan berimpak tinggi, seperti petroleum, logistik, rel, automasi dan robotik, serta industri berasaskan eksport.

48. Sumbangan pelaburan swasta terus mengatasi pelaburan awam dengan nisbah 70:30. Pelaburan swasta dijangka mencecah 260 bilion ringgit pada 2018, berbanding hanya 81 bilion ringgit pada 2009.

49. Manakala pelaburan sektor awam dijangka mencecah 109 bilion ringgit berbanding hanya 75 bilion ringgit pada 2009. Ini sejajar matlamat ETP untuk menjadikan sektor swasta sebagai engine of growth.

50. Ini termasuk, satu bilion ringgit kepada Lima Koridor Utama. Kerajaan akan membangunkan Wilayah Selatan Perak, merangkumi pembangunan Proton City, Educity dan Youth City, Tanjung Malim serta Zon Bebas Cukai Bukit Kayu Hitam; pembinaan pelabuhan dan kawasan perindustrian Tok Bali, Kelantan serta jalan akses ke Empangan Baleh, Sarawak.

51. Serentak itu, bagi terus meletakkan Malaysia sebagai lokasi pelaburan langsung asing, galakan cukai bagi Principal Hub akan dilanjutkan sehingga 31 Disember 2020. Bagi MIDA pula, kita akan memperuntukkan 200 juta ringgit untuk dana strategik berimpak tinggi.

52. Malaysia komited untuk perkongsian maklumat ekonomi yang diperkenalkan oleh OECD. Ini termasuklah menerusi pelaksanaan Pelan Tindakan Base Erosion And Profit Shifting serta Pertukaran Maklumat Secara Automatik mulai September 2018.

Mengukuh Perusahaan Kecil dan Sederhana

Tuan Yang Dipertua,

53. Pembangunan Malaysia akan dilaksanakan melalui penglibatan inklusif PKS. Buat masa ini, di Malaysia, kita ada antaranya, perusahaan Jeruk Pak Ali, Sydney Cake House, Telekung Siti Khadijah dan Satay Haji Samuri, yang telah bertapak kukuh dengan jenama sendiri, malah ada yang telah menembus pasaran antarabangsa.

54. Wakil-wakil PKS yang kita banggakan, turut memeriahkan Pembentangan Bajet ini. Ucapkan selamat datang kepada mereka ke Dewan Parlimen, serta marilah kita beri tepukan tahniah kepada kejayaan mereka!

55. Sehubungan itu, Tuan Yang Dipertua, Bajet ini mensasarkan supaya syarikat-syarikat PKS akan menyumbang 41 peratus kepada KDNK menjelang tahun 2020, melalui langkah berikut:

Pertama: Tujuh bilion ringgit di bawah Skim Jaminan Pembiayaan Perniagaan atau SJPP, iaitu lima bilion ringgit untuk modal kerja dan dua bilion ringgit, pinjaman dengan 70 peratus jaminan Kerajaan untuk sektor perkhidmatan termasuk Industrial Revolution 4.0;

Kedua: Dalam komitmen Kerajaan untuk mengautomasikan proses pengeluaran dan mengurangkan penggajian pekerja asing, satu jumlah besar diberi buat julung kalinya, sebanyak satu bilion ringgit, dengan pinjaman 70 peratus jaminan Kerajaan di bawah SJPP;

Ketiga: Saiz Dana Skim Pembiayaan PKS Patuh Syariah ditambah 1 bilion ringgit, menjadikan saiz dana 2.5 bilion ringgit. Kemudahan ini diberi subsidi dua peratus ke atas kadar keuntungannya;

Keempat: Sejumlah 200 juta ringgit bagi program latihan, geran dan pinjaman mudah PKS di bawah SME Corp; dan

Kelima: Hampir 82 juta ringgit bagi pembangunan industri dan produk halal di pelbagai agensi.

Pembiayaan Mikro

56. Bukan itu sahaja, Kerajaan tidak melupakan usahawan-usahawan mikro, seperti peniaga coconut shake di Klebang, Melaka yang popular itu.

57. Seiring ini juga, sukacita saya memperuntukkan Bajet paling tinggi pernah diberi kepada TEKUN, iaitu setengah bilion ringgit.

Tuan Yang Dipertua,

58. Selanjutnya, bagi menghargai sahabat Amanah Ikhtiar Malaysia atau AIM yang majoritinya wanita serta merupakan pembayar balik hutang paling berdisiplin,… bagi mereka terus berusaha gigih, mengubah nasib dan memajukan diri serta keluarga masing-masing,…

Maka,… bagi Bajet ini, apalah salahnya kita tambah-tambahkan lagi dana AIM, sebanyak 200 juta ringgit.

Ini menjadikan jumlah pembiayaan keseluruhan AIM mencecah 2.7 bilion ringgit, memanfaatkan hampir 400 ribu peminjam.

Lagipun, telah tercipta pelbagai kisah kejayaan di kalangan peminjam.

Tuan Yang Dipertua,

59. Menyentuh hal ini,… kita sesungguhnya berasa simpati dan berbaur kagum dengan ketabahan seorang insan bernama Wan Azizah,… atau lebih dikenali dengan nama Kak Wan,… dalam menempuh liku-liku hidup beliau yang begitu mencabar….. namun, berkat kesabaran,… Kak Wan terus cekal berjuang,…. Nampaknya, Kak Wan ada bersama-sama kita pada hari ini,…

Justeru, marilah kita sama-sama memberi tepukan kepada Kak Wan Azizah binti Wan Salleh, yang berada di atas sana,… contoh Sahabat AIM yang telah berjaya menjadi jutawan di bidang ternakan dan pemprosesan ayam, dengan modal permulaan hanya sebanyak 500 ringgit daripada AIM sejak 1993.

60. Selanjutnya, 80 juta ringgit disediakan di bawah Skim Pembiayaan Ekonomi Desa melalui Bank Rakyat dan Bank SME, bagi menyediakan kemudahan pembiayaan kepada usahawan Bumiputera luar bandar.

Meningkatkan Eksport

61. Eksport negara pula, akan terus dipergiat, terutama kepada sektor eksport yang bernilai tinggi menerusi langkah berikut:

Pertama: 150 juta ringgit kepada MATRADE, MIDA dan SME Corp bagi melaksanakan promosi dan peluasan pasaran eksport termasuk Market Development Grant;

Kedua: Satu bilion ringgit disediakan oleh EXIM Bank bagi kemudahan kredit perlindungan insurans, dan dua ratus juta ringgit untuk kemudahan kredit pembiayaan kepada pengeksport PKS; dan

Ketiga: 100 juta ringgit disediakan sebagai pinjaman dengan 70 peratus jaminan Kerajaan bagi mengautomasi pengeluaran perabot tempatan untuk tujuan eksport.

Mempergiat Sektor Pertanian

62. Tuan Yang Dipertua, para pesawah,… para petani,… para pekebun kecil,… para nelayan,… para penternak,… serta mana-mana rakyat Malaysia yang terlibat dalam sektor pertanian. Sesungguhnya, tuantuan dan puan-puan lah antara kelompok masyarakat yang sangat dekat di hati saya dan Kerajaan.

63. Justeru, buat pertama kali dalam sejarah Bajet negara, saya dengan penuh prihatin mengumumkan, peruntukan pa-ling besar kepada kelompok pesawah, petani, peladang, nelayan, pekebun kecil, penternak, dan penoreh getah sebanyak 6.5 bilion ringgit antaranya: Pertama: 2.3 bilion ringgit bagi bantuan dan insentif seperti baja dan input pengeluaran kepada pesawah, pekebun kecil getah dan nelayan;

Kedua: Hampir 500 juta ringgit bagi menambah baik infrastruktur pengairan di kawasan pertanian dan menaik taraf jalan ladang;

Ketiga: Hampir 200 juta ringgit bagi program penanaman semula getah dan menyediakan kemudahan infrastruktur dengan meningkatkan pengeluaran latex berbanding cup lump, sekali gus meningkatkan pendapatan para pekebun kecil;

Keempat: Hampir 140 juta ringgit bagi program pembangunan dan penanaman semula kelapa sawit termasuk promosi;

Kelima: Dalam memperkasakan sektor pertanian, 200 juta ringgit disediakan bagi inisiatif Sumber Kekayaan Baharu, khususnya untuk penanaman jagung bijian, kelapa, durian, dan sektor kulinari serta industri tenusu dengan menubuhkan Lembaga Tenusu dan Ruminan.

Contohnya, di Hong Kong, harga durian Mawsang King dikhabarkan telah mencecah lapan ratus ringgit sebiji. Keenam: Buat pertama kalinya, skim khas, untuk program peningkatan pengeluaran kelapa melalui pendekatan penanaman semula kelapa variasi baru dari jenis CARECA dan MATAG akan diperkenalkan dengan peruntukan 50 juta ringgit, memanfaatkan 10 ribu pekebun kecil.

Pengurusan industri kelapa akan digabungkan di bawah satu lembaga bersama-sama industri nenas dan buahbuahan; dan

Ketujuh: Selain penoreh getah dan nelayan yang dikekalkan bantuan-bantuannya, pada Bajet kali ini, buat pertama kalinya, saya juga ingin mengumumkan bantuan sebanyak 200 ringgit sebulan bagi tempoh 3 bulan sementara menunggu hasil tuaian padi, dengan peruntukan hampir 150 juta ringgit kepada pesawah padi.

Mempergiat Industri Pelancongan

Tuan Yang Dipertua,

64. Ternyata, kini sektor pelancongan merupakan antara penjana pendapatan utama kepada ekonomi negara.

65. Buktinya World Tourism Organisation melaporkan bahawa pada 2016, Malaysia adalah negara ke-12 yang paling ramai dikunjungi oleh pelancong dari seluruh dunia.

Bak kata orang,

Dari Melaka ke Negeri Pahang, Tumpang Berteduh di Bandar Pekan, Negara Tersohor Pelancong Pun Datang, Itulah Tandanya Malaysia Aman.

66. Seterusnya, bagi tahun 2018, dijangka 28 juta pelancong melawat Malaysia. Sehubungan itu:

Pertama: Sukacita diisytiharkan dalam Bajet ini, tahun 2020 sebagai Tahun Melawat Malaysia atau Visit Malaysia Year 2020 di mana Malaysia akan menjadi tuan rumah antaranya kepada APEC, WCIT dan CHOGM;

Kedua: Dua bilion ringgit diperuntukkan kepada Tabung Pelancongan PKS sebagai pinjaman kepada pengusaha pelancongan dengan memberi insentif subsidi kadar faedah dua peratus;

Ketiga: Menambah satu bilion ringgit kepada Tabung Pembangunan Infrastruktur Pelancongan sebagai pinjaman mudah;

Keempat: Menyediakan 500 juta ringgit bagi program pembangunan dan promosi pelancongan melalui kemudahan infrastruktur pelancongan, homestay dan program eko-pelancongan;

Kelima: Memperluas hab serantau eVisa bagi memudahkan permohonan visa di seluruh dunia, terutama kepada ekspatriat, pelajar asing dan program Malaysia My Second Home;

Keenam: Galakan cukai bagi pelaburan hotel baharu bertaraf 4 dan 5 bintang dilanjutkan sehingga 31 Disember 2020; dan Ketujuh: Galakan pengecualian cukai pendapatan bagi syarikat pengendali pelancongan dilanjutkan sehingga tahun taksiran 2020.

Tuan Yang Dipertua,

67. Selain itu, industri pelancongan kesihatan turut diperkukuh menjadi sumber pendapatan negara, termasuklah menyediakan ‘end-to-end service’ kepada pelancong kesihatan ke Malaysia.

68. Bagi hasrat ini, 30 juta ringgit disediakan kepada Malaysian Healthcare Travel Council untuk melaksanakan:

Pertama: Mempromosi Malaysia sebagai “Hab Rawatan Kesuburan, Termasuk IVF, dan Kardiologi Asia”, yang akan diperluaskan dengan kemudahan eVisa dan pakej perkhidmatan kesihatan bernilai tinggi;

Kedua: Memperkenalkan Program Flagship Medical Tourism Hospital yang menawarkan insentif khusus kepada hospital swasta bagi menarik pelancong kesihatan;

Ketiga: Galakan elaun cukai pelaburan sebanyak seratus peratus bagi pelancongan kesihatan dilanjutkan sehingga 31 Disember 2020;

Keempat: Potongan cukai dua kali ke atas perbelanjaan mendapatkan pensijilan kualiti daripada Badan pensijilan akreditasi kualiti perkhidmatan kesihatan, bagi perkhidmatan pergigian dan ambulatori yang berdaftar dengan MHTC; dan

Kelima: Insentif khas pengecualian cukai dinaikkan daripada 50 peratus ke 100 peratus dari nilai peningkatan eksport, bagi perkhidmatan jagaan kesihatan swasta sahaja, mulai tahun taksiran 2018 hingga 2020.

Memacu Sektor Logistik

Tuan yang Dipertua,

69. Dalam mempastikan limpahan ekonomi yang lebih seimbang di antara bandar dan luar bandar, Kerajaan akan memperkemas infrastruktur logistik dan pengangkutan, melalui langkah berikut:

Pertama: Pembinaan projek East Coast Rail Link atau ECRL yang menghubungkan Pelabuhan Klang ke Pengkalan Kubor, Kelantan yang dapat membawa muatan kargo dan penumpang dalam tempoh empat jam. Kerja-kerja pembinaan fizikal akan bermula Januari 2018.

Selain itu, 110 juta ringgit diperuntukkan untuk menyedia jalan alternatif ke Pelabuhan Klang bagi melengkap dan melancarkan jaringan pengangkutan;

Kedua: Projek MRT2 jajaran Sungai Buloh-Serdang-Putrajaya dengan jarak 52 kilometer meliputi 37 stesen dengan anggaran kos 32 bilion ringgit.

Selain itu, Kerajaan akan mempercepatkan pembinaan MRT3 atau Circle Line, dijangka siap pada 2025, lebih awal berbanding 2027.

Selanjutnya, bagi projek LRT3 yang bakal menghubungkan Bandar Utama ke Johan Setia, Klang, dijangka siap pada Februari 2021;

Ketiga: Projek High Speed Rail menghubungkan Kuala Lumpur – Singapura sejauh 350 kilometer dalam masa 90 minit, dijangka memanfaatkan rakyat menjelang 2026;

Keempat: Berita gembira buat rakyat Selangor dan Perak, Lebuhraya Pesisiran Pantai Barat dari Banting ke Taiping sedang dibina dengan kos lima bilion ringgit;

Kelima: Untuk Projek Central Spine Road, 230 juta ringgit diperuntukkan untuk tahun 2018 bagi meneruskan pembinaan, antaranya pakej jajaran Raub ke Bentong, dan jajaran Gua Musang, Kelantan ke Kampung Relong, Pahang;

Keenam: Bajet ini juga mengisytiharkan bahawa,… Pulau Pangkor di Perak sebagai Pulau Bebas Cukai. Walau bagaimanapun, ini tidak termasuk barang-barang seperti minuman keras, rokok dan kenderaan bermotor; dan

Ketujuh: Untuk merancakkan ekonomi di bahagian Utara, Special Border Economic Zone di Bukit Kayu Hitam akan dibangunkan.

Pembangunan ini turut merangkumi Zon Perindustrian Bebas yang akan menjadi tarikan baharu kepada pelabur dari dalam dan luar negara.

Tuan Yang Dipertua,

70. Di samping itu juga, Kerajaan melihat secara holistik keperluan rakyat untuk menikmati sistem pengangkutan awam yang lebih cekap dan selamat dengan langkah berikut:

Pertama: Tiga bilion ringgit disediakan kepada Dana Pembangunan Pengangkutan bagi pembelian aset kapal, pembangunan industri teknologi aeroangkasa dan rel. Seterusnya, satu bilion ringgit diperuntukkan kepada Tabung Pengangkutan Awam bagi modal kerja dan pembelian aset seperti bas dan teksi;

Kedua: 95 juta ringgit bagi pembaikan dan pembinaan jeti serta pengerukan kuala sungai;

Ketiga: Berikutan kejadian-kejadian kemalangan bas penumpang, 45 juta ringgit dibelanjakan bagi mewujudkan satu sistem kawalan biometric untuk memantau pemanduan perkhidmatan bas ekspres; dan

Keempat: 55 juta ringgit sebagai subsidi pengangkutan perkhidmatan keretapi luar Bandar, dari Tumpat ke Gua Musang.

Tuan Yang Dipertua,

71. Saya membentangkan Bajet ini sebagai Perdana Menteri untuk kesejahteraan rakyat, tanpa mengira perbezaan fahaman politik dan kedudukan geografi, demi kepentingan ekonomi negara secara keseluruhannya,… maka saya mengumumkan,…

Pertama: Kerajaan akan menaik taraf Lapangan Terbang Antarabangsa Pulau Pinang dan Lapangan Terbang Antarabangsa Langkawi;

Kedua: Membina baharu lapangan terbang Mukah dan pembesaran Lapangan terbang Kota Bharu dan Sandakan;

Ketiga: Sementara itu, satu kajian mengenai lapangan terbang baru di Pulau Tioman sedang dijalankan oleh Kerajaan; dan

Keempat: Untuk merancakkan pembangunan di Labuan, Kerajaan akan membuat feasibility study bagi membina jambatan menghubungkan Labuan dengan tanah besar di Sabah.

Memperkukuh Pasaran Kewangan

Tuan Yang Dipertua,

72. Sesungguhnya, kita berbangga Malaysia dikenali sebagai peneraju sistem kewangan Islam dunia. Justeru, bagi memperkukuhkan potensi Malaysia sebagai pusat kewangan yang lebih komprehensif, Kerajaan akan meneruskan langkah berikut:

Pertama: 1.5 bilion ringgit untuk pinjaman perniagaan yang dikendalikan oleh SJPP, menggunakan harta intelek sebagai instrumen cagaran dengan memberi jaminan pembiayaan sehingga 80 peratus; dan

Kedua: Memberi pengecualian duti setem ke atas nota kontrak bagi transaksi jual beli Exchange-Traded Fund dan Structured Warrants bagi tempoh tiga tahun mulai Januari 2018.

73. Untuk merancakkan pasaran modal dan menyediakan akses pelaburan, Alternative Trading System akan diperkenalkan, tertakluk kepada pematuhan kesemua syarat dan piawaian regulatori yang ditetapkan. Ini akan membolehkan padanan tawaran jual-beli yang lebih efisien dan ketara.

Tuan Yang Dipertua,

74. Selanjutnya juga, Kerajaan ini turut mendengar rintihan dan keluhan banyak syarikat kecil seperti start-ups yang sukar mendapat akses kepada modal, bagi membawa mereka ke pasaran yang lebih luas.

75. Untuk itu, Bajet ini akan menggalakkan aktiviti venture capital dengan melaksanakan langkah seperti berikut:

Pertama: Satu bilion ringgit disediakan oleh pelabur institusi utama untuk pelaburan venture capital dalam sektor keutamaan terpilih yang diselaras oleh Suruhanjaya Sekuriti;

Kedua: Meluaskan pengecualian cukai pendapatan, meliputi fi pengurusan dan fi prestasi yang diterima oleh syarikat pengurus venture capital mulai tahun taksiran 2018 hingga 2022;

Ketiga: Bagi memberi kemudahan kepada syarikat venture capital untuk melabur di dalam syarikat teroka, adalah dicadangkan had minima pelaburan dalam syarikat teroka dikurangkan daripada 70 peratus kepada 50 peratus, mulai tahun taksiran 2018 hingga 2022;

Keempat: Syarikat atau individu yang melabur dalam syarikat venture capital, diberi potongan cukai bersamaan amaun pelaburan yang dibuat di dalam syarikat teroka, terhad kepada maksima 20 juta ringgit setahun; dan

Kelima: Galakan pengecualian cukai pendapatan yang bersamaan jumlah pelaburan oleh angel investor dalam syarikat teroka dilanjutkan sehingga 31 Disember 2020.

76. Seterusnya, Kerajaan akan terus merancakkan pasaran Sustainable and Responsible Investment dengan langkah berikut:

Pertama: Pengecualian cukai pendapatan ke atas penerima geran khas Sukuk Green SRI berjumlah enam juta ringgit; dan

Kedua: Pengecualian cukai pendapatan ke atas pendapatan fi pengurusan diperluaskan kepada pengurus dana SRI konvensional yang diluluskan mulai tahun taksiran 2018 hingga 2020.

Tuan Yang Dipertua,

77. Kerajaan akan menggalakkan ekonomi cashless society melalui peningkatan keberkesanan penggajian pekerja asing. Mulai 2018, Bank Negara Malaysia akan memantau pembayaran gaji kepada semua pekerja asing, kecuali pembantu rumah, dibuat melalui akaun bank tempatan.

Tuan Yang Dipertua,

PETUNJANG KEDUA: MENUJU ASPIRASI TN50

78. Pada pembentangan Bajet 2017 lalu, saya memperkenalkan Transformasi Nasional 2050 atau TN50 bagi melakar sebuah negara bangsa yang unggul, agar Malaysia terjulang dalam 20 negara terbaik di dunia.

79. Dilaksanakan secara bottom-up, saya sendiri telah turun padang, mengadakan siri-siri wacana dan dialog TN50, dengan pelbagai segmen masyarakat seperti belia, mahasiswa, penjawat awam, penggiat seni, pendidik, dan pihak swasta, bagi mendapatkan aspirasi, pandangan dan idea.

Setakat ini, lebih daripada 80 ribu aspirasi telah diterima, menglibatkan 1.8 juta rakyat, mewakili pelbagai golongan dari seluruh negara.

Kemudahan Pusat Jagaan Kanak-Kanak dan Kebajikan OKU

Tuan Yang Dipertua,

80. Menuju TN50, bagi mencapai kualiti kerja dan kehidupan keluarga yang seimbang, Pihak Berkuasa Tempatan hendaklah mewajibkan semua bangunan pejabat yang baharu supaya menyediakan kemudahan pusat jagaan kanak-kanak, bermula di Kuala Lumpur.

81. Selain itu, TN50 juga menekankan aspek pembelaan nasib semua golongan, termasuklah kebajikan Orang Kurang Upaya atau OKU.

Justeru, potongan cukai tambahan bagi majikan menggaji OKU diperluaskan kepada majikan yang menggaji pekerja yang mengalami kemalangan atau penyakit kritikal, yang disahkan oleh Lembaga Perubatan PERKESO bahawa mereka masih layak bekerja.

Memupuk Budaya Menyimpan Wang Untuk Generasi TN50

Tuan Yang Dipertua,

82. Seterusnya,… demi menjamin masa depan generasi TN50 yang lebih cerah, Kerajaan bersama-sama PNB telah bersetuju supaya,… setiap anak Malaysia yang dilahirkan bermula 1 Januari 2018 sehingga 2022, dihadiahkan Dana Tabungan Permulaan sebanyak 200 ringgit melalui unit Amanah Saham di PNB.

83. Skim yang pertama kali diperkenalkan di negara ini akan dinamakan sebagai Amanah Dana Anak Malaysia 2050, atau sesudahnya ini dikenali sebagai ADAM50.

Pendidikan Untuk Generasi TN50

Tuan Yang Dipertua,

84. Menyentuh tentang pendidikan untuk generasi TN50 lagi, sebanyak 250 juta ringgit disediakan untuk:

Pertama: Menubuhkan pusat Sains, Teknologi, Kejuruteraan dan Matematik atau STEM, bertujuan membentuk kaedah pembelajaran terkini, bagi melatih guru pakar STEM mengguna pakai fasiliti institut pendidikan guru sedia ada, dengan kerjasama Akademi Sains Malaysia;

Kedua: Mempertingkatkan modul Computer Science yang termasuk program Coding dalam kurikulum sekolah rendah dan menengah, yang kini telah pun wujud di Tingkatan Satu dan Tingkatan Tiga;

Ketiga: Memperuntukkan 190 juta ringgit bagi menaiktaraf dua ribu kelas menjadi Bilik Darjah Pintar Pembelajaran Abad Ke-21, bagi meningkatkan pembelajaran berasaskan pemikiran kreatif dan inovatif; dan

Keempat: Menuju TN50, Kerajaan juga melihat peranan penggiat seni untuk mengangkat mutu budaya ke tahap yang lebih tinggi. Untuk itu, hampir 20 juta ringgit disediakan kepada Cultural Economy Development Agency.

Tuan Yang Dipertua,

85. Mutakhir ini, Kerajaan amat berbangga dengan pencapaian terbaik pendidikan tinggi negara kita:

Pertama: Menurut Laporan QS University Ranking 2017/2018, kelima-lima Research Universities di negara ini telah meningkat naik tergolong kumpulan 300 universiti terbaik global, yakni tersenarai antara satu peratus terbaik dunia;

Kedua: Malah, ranking Universiti Malaya telah meningkat sebanyak 19 anak tangga, ke kedudukan 114, menghampiri 100 universiti terbaik dunia;

Ketiga: Mengikut ranking Universitas 21, yang menilai sistem pendidikan tinggi, Malaysia ditempatkan pada kedudukan ke-25 terbaik dunia, kita telah mendaki sebanyak 11 anak tangga dalam tempoh 6 tahun; dan

Keempat: Dengan jumlah 134 ribu pelajar asing di IPT tempatan, kita menghampiri matlamat menjadi Hab Pendidikan Tinggi Serantau.

Memartabat Pendidikan Tinggi

Tuan Yang Dipertua,

86. Sejak tahun 2009 hinggalah sekarang, peruntukan untuk biasiswa yang disediakan oleh Kerajaan berjumlah 44 bilion ringgit. Bagi tahun 2018:

Pertama: 2.2 bilion ringgit bagi pemberian biasiswa Jabatan Perkhidmatan Awam, Kementerian Pendidikan Tinggi dan Kementerian Kesihatan;

Kedua: 400 juta ringgit untuk geran penyelidikan dan pembangunan kepada IPTA, berbanding 235 juta ringgit yang diperuntukkan dalam Bajet yang lalu, termasuk satu peruntukan khas kepada Universiti Malaya untuk mencapai status Top 100 Universities in the World dalam masa terdekat;

Ketiga: 90 juta ringgit diperuntukkan bagi Program MyBrain untuk 10,600 orang melanjutkan pelajaran di peringkat sarjana dan kedoktoran; dan

Keempat: Setiap penuntut di IPT dan tingkatan enam pula akan terus diberi Bantuan Baucar Buku bernilai 250 ringgit, memanfaatkan seramai 1.2 juta pelajar.

Di kesempatan ini juga, saya mengucapkan sekalung tahniah kepada barisan kepimpinan baharu Majlis Perwakilan Pelajar di semua Universiti Awam, yang nampak kali ini, majoritinya dimenangi oleh pimpinan Mahasiswa Pro-Aspirasi, generasi pewaris TN50. Sebahagian wakil mereka turut bersama kita. Syabas dan tahniah diucapkan!

Kerjaya dan Bakat TN50

Tuan Yang Dipertua,

87. Rakyat Malaysia perlu mempersiap siaga diri, peka dan pantas, melalui latihan dan latihan semula, dalam memenuhi kehendak pasaran kerja. Kerajaan akan terus memberi sokongan melalui,…

88. Contohnya, Skim Latihan 1Malaysia atau SL1M, yang telah melatih lebih 138 ribu graduan, akan diteruskan dengan peningkatan sebanyak 5 ribu graduan kepada 25 ribu perantis pada tahun hadapan. Manakala, program temuduga terbuka oleh unit SL1M juga diteruskan dengan peruntukan sebanyak 40 juta ringgit.

89. Bagi memperluaskan SL1M, syarikat swasta yang mendapat kontrak Kerajaan diwajibkan memperuntukkan satu peratus daripada nilai projek kepada SL1M.

90. Selain itu, Kerajaan akan mewujudkan pusat sehenti menggabungkan agensi seperti JobsMalaysia, SL1M, PERKESO, HRDF dan TERAJU di UTC untuk menyediakan khidmat nasihat profesional bagi mendapatkan pekerjaan serta latihan.

91. Bagi mencungkil bakat-bakat terbaik negara, Kerajaan akan mencipta ‘talent file’ program National Leaders Circle di bawah Talentcorp bagi mengenalpasti dan menyenaraipendekkan bakat-bakat pimpinan yang sesuai dan tepat, untuk mengisi jawatan-jawatan penting dan tertinggi.

92. Kerajaan memandang serius gejala sosial yang membarah dalam masyarakat. Untuk menanganinya, geran sepadan sebanyak 50 juta ringgit bagi membiayai social enterprise dan NGO-NGO untuk menyelesaikan masalah kemasyarakatan harian serta cabaran sosial secara inovatif yang membantu rakyat.

Pembangunan Sukan

Tuan Yang Dipertua,

93. Pada Ogos dan September yang lalu, di Stadium Nasional Bukit Jalil, Kuala Lumpur menyaksikan bahawa, Malaysia telah diisytiharkan sebagai Juara Keseluruhan Temasya Sukan SEA Ke-29, dan mendapat tempat Kedua Sukan Para ASEAN Ke-9.

94. Justeru, bagi pihak Kerajaan, marilah kita beri tepukan paling gemuruh kepada semua ‘wira’ dan ‘wirawati’ kita di atas sana!

Tuan Yang Dipertua,

95. Bagi mengekalkan momentum bidang sukan dalam menjadi sports powerhouse, Kerajaan memperuntukkan satu bilion ringgit bagi melaksanakan inisiatif meliputi FitMalaysia, Hari Sukan Negara, latihan atlit, program akar umbi dan program pembangunan bola sepak negara.

96. Kerajaan juga mengumumkan pembinaan 14 kompleks sukan baharu di seluruh negara, dengan kos 112 juta ringgit.

97. Di samping itu, sukacita diumumkan peruntukan 20 juta ringgit kepada Sekolah Sukan Bukit Jalil, untuk menambah baik kemudahannya sebagai sekolah sukan premier.

PETUNJANG KETIGA: MENGUNGGULI PEMBANGUNAN PENDIDIKAN, LATIHAN, KEMAHIRAN DAN BAKAT

Tuan Yang Dipertua,

98. Untuk pengetahuan, perbelanjaan pendidikan Malaysia adalah lebih dua kali ganda daripada perbelanjaan negara ASEAN lain secara purata. Bagi tahun 2018, 61.6 bilion ringgit disediakan untuk sektor ini.

Ini termasuk 654 juta ringgit bagi pembinaan empat pra sekolah, sembilan pusat PERMATA termasuk dua pusat baharu untuk kanak-kanak autisme; 48 buah sekolah rendah, menengah dan kolej vokasional, serta sebuah pusat matrikulasi.

Penambah baikan dan Penyelenggaraan Sekolah

99. Saban tahun, Bajet ini sentiasa memberi keutamaan kepada Tabung Khas Penambahbaikan dan Penyelenggaraan Sekolah. Di sudut ini, 550 juta ringgit diperuntukkan, dengan pecahan berikut:

• Sekolah Kebangsaan – 250 juta ringgit; • Sekolah Jenis Kebangsaan Cina – 50 juta ringgit; • Sekolah Jenis Kebangsaan Tamil – 50 juta ringgit; • Sekolah Mubaligh – 50 juta ringgit; • Sekolah Berasrama Penuh – 50 juta ringgit; • Maktab Rendah Sains MARA – 50 juta ringgit; dan • Sekolah Agama Bantuan Kerajaan – 50 juta ringgit.

Tuan Yang Dipertua,

100. Menyedari dan menginsafi hakikat bahawa terdapat hampir 2 ribu sekolah di seluruh negara yang berada dalam keadaan daif, seperti bumbungnya bocor, lantai yang rosak, dinding berlubang dan peralatan yang sudah lama tidak berganti.

101. Untuk itu, melalui kaedah Industrial Building System, Kerajaan dengan penuh rasa tanggungjawab, mengumumkan,… peruntukan ter-besar sejumlah 2.5 bilion ringgit bagi tempoh dua tahun, dengan pecahan 500 juta ringgit buat sekolah-sekolah daif di Semenanjung Malaysia, 1 bilion ringgit di Sabah dan 1 bilion ringgit di Sarawak.

Bantuan Persekolahan

102. Sejumlah 2.9 bilion ringgit pula, diperuntukkan untuk bantuan makanan, buku teks, geran kapita dan biasiswa kecil persekutuan.

103. Manakala, Bantuan Persekolahan seratus ringgit seorang kepada murid sekolah berpendapatan rendah diteruskan, dengan peruntukan 328 juta ringgit, memanfaatkan 3.2 juta murid.

Tuan Yang Dipertua,

104. Menyentuh hal pendidikan, teringat saya intisari sajak Guru Oh Guru yang sering disesuaikan dengan karya Sasterawan Negara, Allahyarham Dato’ Usman Awang atau nama pena-nya Tongkat Warrant, berbunyi:

Jika hari ini siapa sahaja menjadi dewasa,… Menjadi seorang Perdana Menteri,… menjadi doktor,… menjadi peguam,… Menjadi ahli politik,… menjadi akauntan,… Hakikat,… sejarahnya dimula oleh seorang guru biasa,…

Dengan lembut dan sabar,… Gurulah yang mengajar kita menulis dan membaca.

105. Begitulah mulianya pengorbanan para guru, bagai lilin yang membakar diri. Maka diucapkan syabas kepada semua guru di seluruh negara, yang telah bertungkus-lumus membangunkan anak-anak bangsa!

Pembiayaan Pengajian Tinggi

Tuan Yang Dipertua,

106. Seperti semua maklum, PTPTN ditubuhkan bagi menguruskan pinjaman untuk anak-anak Malaysia melanjutkan pengajian pendidikan tinggi.

107. Dalam bab PTPTN ini, semua kena faham,… seperti mafhum dalam hadis, hutang tetap hutang dan wajib dibayar.

108. Maka hal PTPTN ini usahlah dipolitikkan, tapi peminjam perlu bertanggungjawab membayar balik, kerana generasi kini dan akan datang turut memerlukannya, sebagai mana anda semua.

109. Kepada semua peminjam PTPTN, Kerajaan bersetuju melanjutkan diskaun bayaran balik pinjaman PTPTN sehingga 31 Disember 2018 seperti berikut:

 20 peratus atas baki hutang untuk penyelesaian penuh pinjaman;

 10 peratus untuk bayaran sekurang-kurangnya 50 peratus daripada baki hutang dalam sekali bayaran; dan

 10 peratus untuk bayaran balik melalui potongan gaji atau direct debit mengikut jadual.

110. Bukan itu sahaja, sukacita saya mengumumkan kelonggaran tambahan PTPTN seperti berikut:

Pertama: Bagi pelajar dari keluarga B40 yang mengikuti kursus berboleh-pasaran tinggi, 200 juta ringgit ditambah untuk menaikkan jumlah pinjaman maksimum mereka; dan

Kedua: Tempoh grace period pembayaran balik pinjaman dilanjutkan kepada 12 bulan setelah tamat pengajian, berbanding enam bulan pada masa ini.

111. Seterusnya, kepada para peminjam yang ingin menyambung pengajian ke peringkat seterusnya, sebagai contoh diploma ke ijazah sarjana muda, mereka boleh menggabungkan pinjaman diploma dan ijazah sebagai satu pinjaman, dan hanya perlu membuat bayaran balik selepas tamat pengajian di peringkat ijazah itu.

112. Jelas sekali,… pelbagai ruang telah Kerajaan berikan,… kalau tak bayar juga, tak tahu lah apa yang kita nak ucapkan lagi,…

Skim Simpanan Pendidikan 1Malaysia

Tuan Yang Dipertua,

113. Selain itu, bagi menggalakkan budaya menabung untuk pendidikan, 250 juta ringgit disediakan kepada 500 ribu pencarum berumur 7 hingga 12 tahun dalam Skim Simpanan Pendidikan Nasional yang dijenamakan semula sebagai Skim Simpanan Pendidikan 1Malaysia atau SSP1M, kelolaan PTPTN.

Geran sepadan lima ratus ringgit akan diberikan kepada mereka yang mempunyai jumlah caruman sekurang-kurangnya lima ratus ringgit, dan hanya boleh dikeluarkan apabila mencapai usia 18 tahun.

114. Tambahannya, tempoh pelepasan cukai pendapatan individu dilanjutkan, terhad kepada enam ribu ringgit, bagi simpanan bersih yang dibuat ke dalam SSP1M selama tiga tahun mulai tahun taksiran 2018.

Memartabat Latihan Pendidikan Teknikal dan Vokasional

Tuan Yang Dipertua,

115. Sebetulnya lagi, menyedari kepentingan Pendidikan dan Latihan Teknikal dan Vokasional atau TVET dalam melahirkan tenaga kerja berkemahiran tinggi dan berdaya saing, kesemua institusi TVET di bawah tujuh Kementerian, dijenamakan sebagai “TVET Malaysia”, di bawah koordinasi Kementerian Sumber Manusia.

116. Selain itu, Kerajaan memperuntukkan 4.9 bilion ringgit untuk melaksanakan Pelan Induk TVET Malaysia.

117. Bagi menggalakkan lepasan TVET melanjutkan pengajian, Kerajaan menyediakan seratus Biasiswa Pelajar Cemerlang TVET dengan peruntukan 4.5 juta ringgit.

118. Bagi menyokong perkembangan industri pekerja mahir dalam bidang rel, Kerajaan akan menubuhkan National Rail Centre of Excellence, berperanan menyelia dan menyelaras jaminan kualiti serta akreditasi pendidikan dan latihan rel negara. Sebagai tambahan, syarikat Malaysia Rail Link Sdn. Bhd., dengan kerjasama IPTA, akan melatih tiga ribu profesional dalam industri ini.

Tuan Yang Dipertua,

PETUNJANG KEEMPAT: MEMACU PEMBANGUNAN INKLUSIF

Menyedia Infra-Rakyat yang Berkualiti

119. Sesungguhnya, kualiti infrastruktur dan interconnectivity negara akan terus dipermodenkan.

120. Justeru, Kerajaan terus bertumpu kepada Projek-Projek Infra-Rakyat bertaraf dunia. Contohnya, MRT jajaran Sungai Buloh-Kajang berjaya kita siapkan, berkeupayaan menampung 400 ribu pengguna sehari.

121. Menariknya, MRT ini merupakan ‘success story’ di mana kita bukan sahaja dapat menyiapkan projek itu lebih awal daripada jadual, malah, telah berjaya menjimatkan kos sebanyak 2 bilion ringgit daripada jumlah asal pembinaan.

Tuan Yang Dipertua,

122. Menjengah kemudahan prasarana di Sabah dan Sarawak pula, Kerajaan telah mengotakan janjinya melalui pembinaan LEBUHRAYA PAN-BORNEO.

123. Mudah-mudahan, projek ini akan terus mengukir senyuman lebar kepada “urang-urang” Sabah dan Sarawak kerana kemajuan telah sampai di kaki-kaki halaman masing-masing, sehingga kawasan terpencil di Kapit-Ulu Song, yang sebelum ini terputus hubungan dengan dunia luar.

Tuan Yang Dipertua,

124. Untuk infrastruktur asas terutama di luar bandar, 6.5 bilion ringgit disediakan, antaranya:

Pertama: 2 bilion ringgit untuk projek Lebuhraya Pan-Borneo. Bagi negeri Sarawak, kesemua 11 pakej pembinaan telah diagihkan, manakala lima daripada 35 pakej Fasa Pertama di Sabah sudahpun dianugerahkan, dan 12 lagi dalam proses tender;

Kedua: 1.1 bilion ringgit untuk projek mesra rakyat seperti menaik taraf jambatan, lampu jalan kampung, surau serta pasar;

Ketiga: Satu bilion ringgit diperuntukkan melalui SKMM, bagi membangunkan infrastruktur komunikasi serta kemudahan jalur lebar di Sabah dan Sarawak;

Keempat: 934 juta ringgit untuk projek jalan luar bandar, termasuk hampir 500 juta ringgit untuk Sabah dan Sarawak;

Kelima: 672 juta ringgit untuk bekalan elektrik, termasuk 620 juta ringgit untuk Sabah dan Sarawak melibatkan 10 ribu rumah luar bandar.

Secara keseluruhannya, sejak 2009, lebih 100 bilion ringgit subsidi telah dibelanjakan termasuk subsidi gas bahan api, untuk membolehkan rakyat Malaysia mendapatkan bekalan elektrik yang murah, berkualiti dan reliable;

Keenam: 420 juta ringgit termasuk hampir 300 juta ringgit untuk Sabah dan Sarawak, disediakan bagi bekalan air bersih meliputi 3 ribu rumah;

Ketujuh: 500 juta ringgit disediakan untuk Program Penyelenggaraan Infrastruktur Awam, dan Projek Infrastruktur Asas, untuk memenuhi keperluan dan wishlist rakyat di peringkat akar umbi; dan

Kelapan: 50 juta ringgit diperuntukkan untuk pemetaan dan pengukuran tanah-tanah adat, iaitu 30 juta ringgit untuk Sarawak dan 20 juta ringgit untuk Sabah.

Sebahagian daripada projek rakyat-centric ini akan dilaksanakan melalui inisiatif pembiayaan swasta.

National Blue Ocean Shift (NBOS)

125. NBOS juga terus dilaksanakan secara pantas dan bersepadu, dengan kos yang minima serta berimpak tinggi.

126. Bagi 2018, sebanyak 300 juta ringgit diperuntukkan untuk program NBOS termasuk pembinaan UTC baharu, Blue Ocean Entrepreneur Township, Mobile CTC, program keusahawanan, Global Entrepreneurship Community serta Usahawan Sosial yang inklusif dan vibrant.

Tuan Yang Dipertua,

Kebajikan Peneroka FELDA

127. Kebajikan para peneroka FELDA terus dibela. Lebih 112 ribu peneroka FELDA telah menerima ‘durian runtuh’ melalui enam insentif utama, antaranya bayaran Insentif Khas Peneroka bernilai 5 ribu ringgit.

128. Saya juga ingin mengumumkan, Kerajaan akan mengembalikan wang ses yang telah dibayar oleh peneroka getah yang telah membuat tanaman semula kelapa sawit, dari tahun 2010 hingga 2016. Ini akan memanfaatkan 8,925 peneroka FELDA dengan peruntukan 43 juta ringgit. Bukan itu sahaja, 60 juta ringgit juga disediakan untuk program tanaman semula sawit.

129. Selanjutnya, 164 juta ringgit diperuntukkan bagi membina 5 ribu unit Rumah Generasi Kedua FELDA, dengan kerjasama SPNB.

130. Sebagai tambahan, hampir 200 juta ringgit lagi diperuntukkan kepada FELDA, bagi sistem bekalan air dan menaik taraf jalan serta lampu jalan.

Mustahaknya, Kerajaan kini, dulu dan selamanya akan memperjuangkan nasib para peneroka FELDA.

Tuan Yang Dipertua,

Keselamatan dan Ketenteraman Awam

131. Bagi mengekang ancaman ideologi ekstremisme seperti IS dan DAESH, Kerajaan telah menubuhkan Pusat Serantau Digital Memerangi Mesej Melalui Komunikasi.

132. Di samping itu, Kerajaan akan Mempertingkatkan Keselamatan Sempadan Dan Ketenteraman Awam dengan memperuntukkan lebih 14 bilion ringgit untuk Angkatan Tentera Malaysia, hampir 9 bilion ringgit untuk Polis DiRaja Malaysia dan lebih 900 juta ringgit kepada Agensi Penguatkuasaan Maritim Malaysia atau APMM.

133. Program utama yang akan dilaksanakan merangkumi:

Pertama: Tiga bilion ringgit untuk pembelian dan penyelenggaraan aset pertahanan;

Kedua: 720 juta ringgit bagi pembinaan sebelas ibu pejabat dan enam balai polis, serta pembelian kelengkapan senjata api dan kenderaan operasi. Manakala 170 juta ringgit untuk menaik taraf peralatan ICT termasuk sistem 1PDRMnet, serta 100 juta ringgit bagi menaik taraf sistem komunikasi.

Selanjutnya, bagi menjaga kebajikan anggota polis, saya dengan sukacitanya mengumumkan,… 10 ribu unit Perumahan Penjawat Awam 1Malaysia-PDRM atau PPA1M-PDRM akan dibina, yang harganya sesuai dengan tangga gaji anggota polis;

Ketiga: 490 juta ringgit kepada APMM untuk baik pulih dan selenggara kapal serta bot, menaiktaraf jeti, juga pembelian tiga kapal peronda;

Keempat: 250 juta ringgit kepada ESSCOM bagi mempertingkatkan kawalan keselamatan di kawasan sempadan Sabah dan Sarawak, termasuk 50 juta ringgit untuk coastal surveillance radar;

Kelima: 50 juta ringgit bagi meningkatkan keupayaan aset pesenjataan pasukan gerak khas menangani kegiatan anti-keganasan; dan

Keenam: Selain itu, dalam menghargai peranan RELA membantu masyarakat selama ini, Kerajaan menyediakan peruntukan yang paling tinggi, iaitu hampir 250 juta ringgit bagi kelengkapan keperluan, termasuk pakaian seragam.

134. Dalam menjaga kebajikan para tentera, Kerajaan akan:

Pertama: Menyediakan blueprint Perumahan Keluarga Angkatan Tentera untuk membina lebih 40 ribu unit secara berfasa, menjelang tahun 2030. Bagi 2018, sebanyak hampir 6 ribu unit akan dibina; dan

Kedua: 40 juta ringgit untuk menaik taraf lima hospital, membina empat poliklinik dan hospital veteran angkatan tentera.

135. Untuk itu, marilah kita bersama-sama memberikan setinggi-tinggi penghargaan dan tepukan kepada semua anggota keselamatan negara, merangkumi pasukan polis, anggota tentera, dan APMM, yang telah berkorban jiwa dan raga, demi menjaga keamanan serta kedaulatan pertiwi tercinta ini!

Tuan Yang Dipertua,

Dasar Transformasi Kesejahteraan Bumiputera

136. Seperti mana kita maklum, Masyarakat Bumiputera kini menghampiri 70 peratus daripada keseluruhan 32 juta rakyat Malaysia.

137. Oleh yang demikian, adalah wajar Kerajaan melalui dasar Transformasi Kesejahteraan Bumiputera atau TKB, untuk terus mempastikan Agenda Pemerkasaan Bumiputera menjadi Agenda Nasional.

138. Semenjak tahun 2009, pelbagai inisiatif besar bagi memperkasakan ekonomi Bumiputera telah dan sedang dilaksanakan.

139. Contohnya, inisiatif Carve Out and Compete bagi Bumiputera, telah mencapai nilai kontrak lebih 61 bilion ringgit. Juga, 1.7 bilion ringgit Dana Mudahcara telah diluluskan kepada 515 projek, menyediakan lebih 44 ribu peluang pekerjaan.

140. Apa yang membanggakan, program ini telah membuktikan bahawa, kontraktor-kontraktor Bumiputera semakin berdaya saing dan berkeupayaan, malah mampu menyiapkan projek lebih awal dari jadual, tanpa menjejaskan kualiti.

141. Di sudut lain, melalui Yayasan Peneraju Pendidikan Bumiputera, hampir 17 ribu bakat-bakat profesional bumiputera telah berjaya dilahirkan seperti di bidang perakaunan dan kejuruteraan.

142. Selain itu, 2.4 bilion ringgit diperuntukkan kepada UiTM. Dalam pada ini, Kerajaan telah menambah bilangan kemasukan pelajar di UiTM kepada lebih 165 ribu orang dengan sasaran mencapai 250 ribu pelajar menjelang 2020.

143. Lebih membanggakan, UiTM sebagai institusi Bumiputera, telah berjaya melahirkan lebih 700 ribu graduan Melayu dan Bumiputera.

144. Laginya, untuk 2018, Kerajaan memperuntukkan lebih 3.5 bilion ringgit bagi inisiatif:

Pertama: 2.5 bilion ringgit, yakni tertinggi pernah diberikan, untuk biasiswa pengajian tinggi dan latihan di bawah MARA, memanfaatkan hampir 90 ribu pelajar, termasuk 1,500 dalam bidang kritikal seperti Artificial Intelligence, signalling dan Rel;

Kedua: 90 juta ringgit, bagi Program Peneraju Profesional, Skil dan Tunas, memanfaatkan hampir 8 ribu orang;

Ketiga: 200 juta ringgit untuk MARA Graduate Employability Training Scheme atau GETS;

Keempat: 555 juta ringgit untuk Program Peningkatan Keusahawanan Bumiputera, terdiri daripada:

 200 juta ringgit bagi Program Keusahawanan dan Premis Perniagaan PUNB;  200 juta ringgit untuk Program Pembangunan Keusahawan MARA; serta  155 juta ringgit untuk program pembangunan kapasiti vendor, Tunas Usahawan Belia Bumiputera atau TUBE, Skim Usahawan Permulaan Bumiputera atau SUPERB dan Skim Anjakan Usahawan; dan

Kelima: Bagi meningkatkan pegangan ekuiti dan pelaburan dalam sektor strategik, 150 juta ringgit diperuntukkan kepada Pelaburan Hartanah Berhad dan 150 juta ringgit kepada EKUINAS.

Tuan Yang Dipertua,

Kesejahteraan Masyarakat Cina dan India

145. Sebagai suatu Bajet yang inklusif, untuk komuniti Cina pula, Kerajaan turut menyediakan 50 juta ringgit untuk pinjaman PKS melalui KOJADI.

146. Sebagai tambahan, 30 juta ringgit juga disalurkan kepada Yayasan Peniaga dan Penjaja Kecil 1Malaysia untuk memberi pinjaman kepada penjaja komuniti Cina.

147. Sementara itu, kepada pembangunan Kampung-kampung Baru Cina, sebanyak 65 juta ringgit diperuntukkan, dan 10 juta ringgit lagi untuk program membaik pulih rumah.

Tuan Yang Dipertua,

148. Menyentuh kebajikan kaum India pula, purata pendapatan bulanan isi rumah menunjukkan kadar pertumbuhan yang tinggi, iaitu 6.8 peratus setahun. Laginya baru-baru ini, saya telah melancarkan Pelan Tindakan Masyarakat India Malaysia.

149. Untuk itu, melalui TEKUN, 50 juta ringgit diperuntukkan untuk Skim Pembangunan Usahawan Masyarakat India, memanfaatkan lebih 35 ribu usahawan. Sebagai tambahan, 50 juta ringgit lagi diperuntukkan untuk program pembangunan sosio ekonomi masyarakat India.

150. Pada masa yang sama, melalui MIB juga, pengambilan kaum India ke institusi pengajian tinggi awam dan perkhidmatan awam akan Kerajaan tingkatkan, dengan sasaran pengambilan baharu tujuh peratus.

151. Di bawah Unit Pembangunan Sosioekonomi Masyarakat India atau SEDIC pula, lebih 230 juta ringgit telah diagihkan sejak 2014, memanfaatkan lebih 500 ribu peserta kaum India.

152. Bajet 2018 juga akan memperkenalkan satu inisiatif baharu untuk masyarakat India. Sukacita saya maklumkan bahawa PNB akan membuat pengagihan khas sejumlah 1.5 bilion unit tambahan Amanah Saham 1Malaysia untuk masyarakat India, terhad kepada 30 ribu unit setiap pelabur.

153. Bagi menyokong inisiatif ini juga, dana sebanyak 500 juta ringgit diperuntukkan untuk tempoh lima tahun bagi satu skim pinjaman pelaburan khas yang akan ditawarkan kepada 100 ribu isi rumah daripada golongan B40 masyarakat India, terhad kepada 5 ribu unit setiap peserta.

154. MIB membuktikan kepada masyarakat India bahawa, dalam pembangunan negara, tidak ada kelompok yang ketinggalan,… ‘indeed, the future belongs to all of us’ atau dalam bahasa Tamilnya disebut sebagai, ‘NAA-LEY NAMA-THEY’.

Tuan Yang Dipertua,

Orang Asli

155. Bagi meningkatkan taraf hidup dan pembangunan ekonomi masyarakat Orang Asli, 50 juta ringgit disediakan, meliputi program bantuan makanan komuniti, memanfaatkan hampir 5 ribu pelajar Orang Asli.

156. Selain itu, sebagai insentif kepada anak Orang Asli yang berjaya, Kerajaan juga akan memberi bantuan sebanyak 3 ribu ringgit kepada ibu bapa, sebagai perbelanjaan persediaan anak-anak mereka memasuki institusi pengajian tinggi.

157. Selanjutnya, Program Pembangunan Bersepadu Perkampungan Orang Asli juga diteruskan dengan peruntukan sebanyak 60 juta ringgit.

Tuan Yang Dipertua,

Wanita dan Kesejahteraan Keluarga

158. Sememangnya wanita adalah tulang belakang kepada kesejahteraan keluarga dan pembangunan negara. Maka, sebagai menghargai sumbangan mereka, sukacitanya Kerajaan mengumumkan, 2018 sebagai Tahun Memperkasa Wanita.

159. Ke arah itu, antara langkah yang akan dilaksanakan:

Pertama: Mewajibkan sekurang-kurangnya 30 peratus wanita dalam keahlian lembaga pengarah GLC dan GLIC serta badan berkanun, sebelum akhir tahun 2018;

Kedua: Mencadangkan tempoh cuti bersalin mandatori untuk sektor swasta dinaikkan daripada 60 hari ke 90 hari, seperti yang telah dilaksanakan oleh perkhidmatan awam;

Ketiga: 20 juta ringgit untuk program latihan dan keusahawanan wanita antaranya PEAK Entrepreneur Programme di bawah MyWin Academy; dan

Keempat: Bagi menggalakkan golongan wanita kembali bekerja, Kerajaan mencadangkan layanan pengecualian cukai pendapatan individu disediakan ke atas pendapatan yang diperolehi dalam tempoh 12 bulan berturut-turut, kepada mereka selepas tempoh sekurang-kurangnya dua tahun berhenti daripada pekerjaan. Pengecualian ini layak dituntut bagi tahun taksiran 2018 hingga 2020.

Tuan Yang Dipertua,

PETUNJANG KELIMA: MENGUTAMAKAN KESEJAHTERAAN RAKYAT DAN PELUANG MENJANA PENDAPATAN

160. Mengutama Kesejahteraan Rakyat dan Peluang Menjana Pendapatan.

Menjana Pendapatan Rakyat

161. Kerajaan terus komited dan berikhtiar gigih dalam mewujudkan peluang pekerjaan serta menjana pendapatan, melalui langkah-langkah berikut:

Pertama: 100 juta ringgit untuk memperluas Program eRezeki, eUsahawan dan eLadang di bawah MDEC;

Kedua: Menyediakan pinjaman mudah sebanyak 120 juta ringgit kepada seribu usahawan Food Truck 1Malaysia dan Mobile Food Kiosk 1Malaysia melalui Bank Rakyat dan Bank Simpanan Nasional, dengan Kerajaan memberi subsidi kadar faedah empat peratus;

Ketiga: 60 juta ringgit untuk program 1AZAM, termasuk 10 juta ringgit untuk Sabah dan 10 juta ringgit untuk Sarawak; dan

Keempat: 25 juta ringgit untuk Program Motosikal Tiga Roda di bawah FAMA, program mobilepreneur GiatMara, dan program MyAGROSIS.

162. Di sudut lain, selaras dengan IR 4.0, kepada semua pemandu teksi berdaftar sedia ada, bahawa Kerajaan mendengar pandangan tuan-tuan, yang berhasrat untuk bertukar ke penggunaan aplikasi e-hailing. Untuk itu, saya umumkan,… geran 5 ribu ringgit disediakan kepada setiap pemandu teksi yang terlibat untuk membeli kereta baharu.

Kita berasa gembira kerana beberapa wakil pemandu teksi turut hadir mendengan pembentangan Bajet pada petang ini. Kita ucapkan terima kasih,… terima kasih!

Meningkatkan Pendapatan Boleh Guna (Disposable Income)

Tuan Yang Dipertua,

163. Sejak BR1M diperkenalkan, terbukti rakyat teramai menerimanya dengan senang hati dan rasa syukur. Jelas sekali, BR1M merupakan suatu bentuk subsidi bersasar kepada golongan yang benar-benar memerlukannya, terbukti keberkesanannya.

164. Hatta, pihak pembangkang yang begitu negatif terhadap inisiatif ini dan menuduh sebagai “dedak” itu dan “umpan” ini, tapi kini tanpa segan silu membuat “u-turn”, dan khabarnya Kerajaan Pulau Pinang sendiri telah akur akan benarnya program BR1M oleh Kerajaan ini.

165. Sehubungan itu, jika BR1M tahun ini telah memanfaatkan 7 juta penerima dengan peruntukan 6.8 bilion ringgit, maka bagi tahun 2018, 7 juta penerima itu akan terus menikmati pemberian ini, dengan kadar maksimum sehingga 1,200 ringgit.

Tuan Yang Dipertua,

166. Kerajaan sentiasa berusaha untuk meningkatkan pendapatan boleh guna isi rumah serta merapatkan jurang pendapatan di Malaysia.

167. Dengan ini, saya mengumumkan satu lagi khabar gembira kepada setiap 2.3 juta pembayar cukai, yang akan dinikmati terutamanya oleh golongan pendapatan pertengahan yakni M40, atau lebih khusus, isi rumah berpendapatan 9 ribu ringgit ke bawah.

168. Ingin saya umumkan,…. kadar cukai pendapatan individu pemastautin dikurangkan dua mata peratusan bagi banjaran pendapatan bercukai antara 20 ribu hingga 70 ribu ringgit, iaitu:

Pertama: Banjaran Pendapatan Bercukai daripada 20,001 ringgit sehingga 35,000 ringgit, kadarnya diturunkan daripada 5 peratus kepada 3 peratus;

Kedua: Banjaran Pendapatan Bercukai daripada 35,001 ringgit sehingga 50,000 ringgit pula, kadarnya diturunkan daripada 10 peratus kepada 8 peratus; dan

Ketiga: Banjaran Pendapatan Bercukai daripada 50,001 ringgit sehingga 70,000 ringgit kadarnya diturunkan daripada 16 peratus kepada 14 peratus.

Langkah ini akan meningkatkan pendapatan boleh guna rakyat antara 300 ringgit sehingga seribu ringgit. Ini bermakna, dianggarkan sejumlah 1.5 bilion ringgit lebihan pendapatan boleh guna, dapat dibelanjakan oleh rakyat. Dengan langkah ini juga, lebih 261 ribu orang kini tidak perlu lagi membayar cukai pendapatan.

Tuan Yang Dipertua,

169. Seperkara lagi, demi kemaslahatan rakyat seharian, Bajet ini masih memperuntukkan 3.9 bilion ringgit subsidi barangan dan pengangkutan, termasuk gas memasak, tepung, minyak masak, subsidi elektrik dan tol.

170. Seperti yang telah diumumkan sebelum ini, Kedai Rakyat 1Malaysia akan distruktur semula sebagai KR1M 2.0. Sebagai permulaan pada 2018, 50 kedai akan dijadikan KR1M 2.0 dan diperluaskan kepada tiga ribu KR1M 2.0 dalam tempoh tiga tahun.

171. KR1M 2.0 akan menyediakan lima barang keperluan asas dengan harga rendah iaitu beras, gula, minyak masak, tepung dan LPG. Di samping itu, 50 jenis barangan pengguna berjenama dijual pada harga lebih rendah daripada pasaran.

172. Bagi Program Penyeragaman Harga Barang Keperluan Asas di Sabah dan Sarawak diteruskan dengan peruntukan 80 juta ringgit.

173. Di samping itu, Kerajaan akan membangunkan Agrobazaar Malaysia dengan peruntukan 20 juta ringgit, bagi menyediakan ruang pasaran dan pusat jualan agro makanan dengan harga yang lebih rendah, dimulakan di Putrajaya.

174. Kementerian Pertanian Industri dan Asas Tani akan melaksanakan program melalui FAMA dan LKIM dengan peruntukan 50 juta ringgit, bertujuan agar pengguna memperolehi stok barang makanan dengan harga berpatutan, seperti ikan, sayur, ayam dan telur.

Tuan Yang Dipertua,

175. Seterusnya, berita gembira buat pengguna lebuhraya di Selangor, Kedah dan Johor. Mulai 1 Januari 2018, Kerajaan telah bersetuju untuk:-

Pertama: Memansuhkan kutipan tol di Batu Tiga, Shah Alam dan Sungai Rasau di Selangor;

Kedua: Memansuhkan kutipan tol di Bukit Kayu Hitam, Kedah; dan

Ketiga: Memansuhkan kutipan tol di Eastern Dispersal Link, Johor.

Tuan Yang Dipertua,

Skim Persaraan 1Malaysia

176. Bagi mereka yang bekerja sendiri dan tiada pendapatan tetap, Kerajaan akan meningkatkan sumbangan terhadap caruman kepada 15 peratus tertakluk kepada maksimum 250 ringgit setahun di dalam Skim Persaraan 1Malaysia, di bawah KWSP. Sumbangan ini bermula dari 2018 hingga 2022.

Tuan yang Dipertua,

Pembantu Rumah Asing

177. Kerajaan sedar akan beban kos yang ditanggung oleh isi rumah, bagi penggajian pembantu rumah asing. Pada masa ini, kos keseluruhan membawa masuk setiap pembantu rumah boleh mencecah setinggi 12 hingga 18 ribu ringgit.

178. Bagi mengatasi isu ini, Kerajaan akan mengkaji semula kos pengambilan pembantu rumah asing supaya dapat dikurangkan pada masa hadapan.

179. Sebagai permulaan, Kerajaan memberi pilihan kepada majikan untuk mengambil pembantu rumah asing secara langsung daripada sembilan negara sumber, tanpa melalui ejen.

180. Seterusnya, majikan boleh memohon visa pembantu rumah daripada Jabatan Imigresen Malaysia secara online dengan bayaran levi dan fi pemprosesan seperti kadar sedia ada.

Perumahan

Tuan Yang Dipertua,

181. Dalam hal perumahan dan kediaman, Kerajaan akan merancakkan lagi usaha pemilikan rumah untuk rakyat dengan peruntukan 2.2 bilion ringgit seperti berikut:

Pertama: 17,300 unit rumah Projek Perumahan Rakyat;

Kedua: 3,000 unit rumah program Rumah Mesra Rakyat di bawah SPNB;

Ketiga: 210 ribu unit rumah di bawah program PR1MA yang berharga 250 ribu ringgit ke bawah. Untuk ini, 1.5 bilion ringgit diperuntukkan bagi tempoh dua tahun;

Keempat: 25 ribu unit rumah akan disiapkan pada tahun hadapan di bawah PPA1M, dan 128 ribu unit lagi di bawah pelbagai peringkat pelaksanaan;

Kelima: 600 unit rumah di bawah program My Beautiful New Homes atau MyBNHomes untuk isi rumah B40 antaranya di Terengganu, Pahang, Melaka, Johor, Sabah, Sarawak dan kawasan orang asli;

Keenam: 2 ribu unit rumah di bawah program MyDeposit untuk membantu pembayaran deposit, dan program MyHomes untuk pemaju menyediakan lebih banyak rumah mampu milik; dan

Ketujuh: 200 juta ringgit untuk penyelenggaraan dan pembaikan rumah, termasuk Tabung Penyelenggaraan 1Malaysia.

182. Bagi menggalakkan lebih banyak pembinaan rumah mampu milik, skim step-up financing yang diperkenalkan oleh PR1MA, dipanjangkan kepada pemaju perumahan swasta, berdasarkan kriteria yang akan ditetapkan.

183. Berkaitan rumah terbengkalai pula, dicadangkan pengecualian duti setem ke atas perjanjian pinjaman dan surat cara pindahmilik, diberikan kepada kontraktor penyelamat dan pembeli asal rumah terbengkalai, berkuatkuasa 1 Januari 2018 sehingga 31 Disember 2020.

Tuan Yang Dipertua,

184. Bagi tujuan menggalakkan pasaran sewaan rumah kediaman pula, buat kali pertama dalam tempoh 60 tahun,… Kerajaan mengumumkan,… pengecualian cukai ke atas pendapatan sewaan rumah kediaman sebanyak 50 peratus bagi pendapatan sewa sehingga dua ribu ringgit sebulan kepada individu rakyat Malaysia yang bermastautin di Malaysia. 185. Pengecualian ini diberi bermula dari tahun taksiran 2018 hingga 2020. Kerajaan juga akan menggubal Akta Sewaan Rumah Kediaman untuk melindungi penyewa dan pemilik rumah.

Kesihatan

Tuan Yang Dipertua,

186. Bagi menyediakan perkhidmatan kesihatan yang berkualiti, Kerajaan memperuntukkan hampir 27 bilion ringgit, meliputi:

Pertama: 2.5 bilion ringgit bagi bekalan ubat-ubatan dan 1.6 bilion ringgit untuk barangan consumable dan sokongan perubatan;

Kedua: 1.4 bilion ringgit bagi menaiktaraf dan menyelenggara fasiliti kesihatan, peralatan perubatan dan ambulan, termasuklah pembinaan dewan bedah secara modular di tiga hospital iaitu Hospital Muar, Banting dan Balik Pulau;

Ketiga: Menaiktaraf perkhidmatan kardiologi dan kardiotorasik di Hospital Sultanah Nur Zahirah Kuala Terengganu dan Hospital Sultanah Bahiyah Alor Setar;

Keempat: 100 juta ringgit untuk menaik taraf hospital dan klinik termasuk sistem pendawaian;

Kelima: 50 juta ringgit untuk bantuan haemodialisis dengan subsidi 100 ringgit daripada keseluruhan kos 110 ringgit setiap sesi rawatan.

Maknanya, mulai 2018, pesakit berdaftar hanya membayar sepuluh ringgit sahaja bagi setiap sesi rawatan.

40 juta ringgit lagi diperuntukan bagi Tabung Bantuan Perubatan. Kedua-dua insentif ini khusus untuk golongan kurang berkemampuan; dan

Keenam: 10 juta ringgit untuk menampung kos perubatan bagi rawatan rare diseases yang kian meningkat, dan 30 juta ringgit disediakan bagi program Komuniti Sihat Perkasa Negara ke arah kesedaran terhadap kesan penyakit tidak berjangkit di 10 ribu kawasan seluruh negara; dan

Ketujuh: Sejumlah 50 juta ringgit diperuntukan kepada Voluntary Health Insurance Scheme untuk memperkasa sector kesihatan.

187. Selanjutnya, Kerajaan akan membina hospital dan wad baharu meliputi:

Pertama: Dua blok wad wanita dan kanak-kanak di Hospital Tengku Ampuan Afzan dan Hospital Putrajaya, dengan kapasiti 300 katil setiap satu, dengan kos satu bilion ringgit;

Kedua: Pusat Kanser di Sungai Petani, dengan kos 500 juta ringgit, dengan kapasiti 200 buah katil;

Ketiga: Blok klinik pakar dan wad baharu di Hospital Pulau Pinang, berkapasiti 300 buah katil, dengan kos 500 juta ringgit; dan

Keempat: Pusat perkhidmatan perubatan forensik bertaraf antarabangsa di Hospital Kuala Lumpur, dengan kos 380 juta ringgit.

Cukai Barang dan Perkhidmatan (GST)

Tuan Yang Dipertua,

188. Berkaitan GST pula, bagi terus menambah baik pelaksanaannya, Kerajaan mencadangkan:

Pertama: Semua pembekalan perkhidmatan oleh PBT tidak dikenakan GST, berkuatkuasa mulai 1 April 2018 atau 1 Oktober 2018 berdasarkan pilihan PBT;

Kedua: Layanan GST berkadar sifar ke atas bahan bacaan, diseragam dan diperluaskan meliputi semua jenis majalah, komik, journal dan terbitan berkala mulai 1 Januari 2018;

Ketiga: Operator kapal persiaran diberi pelepasan GST ke atas perkhidmatan pengendalian yang dibekalkan oleh operator pelabuhan di Malaysia. Pelepasan ini bermula 1 Januari 2018 sehingga 31 Disember 2020; dan

Keempat: Pelepasan GST sepenuhnya diberi ke atas perkhidmatan pembinaan bangunan sekolah dan rumah ibadat, yang dibiayai melalui sumbangan derma yang diluluskan. Pelepasan ini berkuat kuasa bagi kontrak perkhidmatan pembinaan yang ditandatangani mulai 1 April 2017.

Tuan Yang Dipertua,

189. Bercakap tentang GST lagi, pihak Kerajaan minta, agar sudah-sudahlah dipolemikkan sebagai isu politik,… kerana terbukti GST menjadi penyelamat kepada ekonomi kita tahun ini, kerana tanpa kutipan GST 41 bilion ringgit ini, kita tidak dapat bayangkan macam mana negara boleh menampung perbelanjaan yang diperlukan untuk rakyat.

190. Jelasnya, pihak pembangkang sampai hari ini tidak sepakat tentang keputusan menerima sistem GST, ada yang kata GST diterima tapi based on zero-rate,… dan yang terbaru dah nak kembali ke SST pula,…

Tapi hakikatnya, apa yang telah Kerajaan lakukan itu, terakam dalam sejarah sebagai langkah berani yang terbukti kebenarannya.

191. Selanjutnya,…

Kelima: Pelepasan GST diberi ke atas pengimportan peralatan berkaitan industri minyak dan gas di bawah satu perjanjian pajakan, dibekalkan oleh syarikat yang berada di Kawasan Ditetapkan iaitu Labuan, Langkawi dan Tioman kepada pelanggan di Malaysia, mulai 1 Januari 2018;

Keenam: Pelepasan GST diberi ke atas pengimportan big ticket items, seperti kapal terbang dan kapal laut, oleh syarikat penerbangan dan perkapalan yang berdaftar di Malaysia.

Pelepasan GST turut diberikan kepada syarikat di dalam industri minyak dan gas yang mengimport pelantar minyak atau struktur terapung. Langkah ini bermula 1 Januari 2018; dan

Ketujuh: Perkhidmatan pengurusan dan penyelenggaraan bangunan kediaman berstrata yang dibekalkan oleh Badan Pengurusan Bersama dan perbadanan pengurusan yang kini tidak dikenakan GST, diperluas untuk meliputi perkhidmatan pengurusan dan penyelenggaraan yang dibekalkan oleh pemaju perumahan, mulai 1 Januari 2018.

Tuan Yang Dipertua,

PETUNJANG KEENAM: MEMPERSIAGA REVOLUSI PERINDUSTRIAN KEEMPAT DAN EKONOMI DIGITAL

Revolusi Industri 4.0 192. Dunia kini di ambang The Fourth Industrial Revolution dan era digital economy, sehingga Kerajaan berusaha melaksanakan Dasar Digital Malaysia.

193. Lantaran itu, sebagai menyokong aktiviti pelaburan dan perniagaan IR 4.0, Kerajaan akan menyediakan geran sepadan sebanyak 245 juta ringgit di bawah Dana Strategik Pelaburan Domestik bagi menaik taraf kemudahan Smart Manufacturing.

194. Selanjutnya, Futurise Centre di Cyberjaya akan diperkukuhkan sebagai pusat sehenti syarikat korporat dan universiti, untuk membangunkan prototype produk serta melonjakkan daya inovasi.

195. Berkait ini Tuan Yang Dipertua, Kerajaan akan memberi galakan cukai seperti berikut:

Pertama: Melanjutkan tempoh insentif Elaun Modal Dipercepatkan sebanyak 200 peratus ke atas kelengkapan automasi dari tahun taksiran 2018 sehingga 2020; Kedua: Galakan Elaun Modal Dipercepatkan sebanyak 200 peratus, untuk sektor pengilangan dan perkhidmatan berkaitan pengilangan; dan

Ketiga: Elaun Modal bagi peralatan ICT termasuk perbelanjaan pembangunan perisian komputer, layak dituntut sepenuhnya mulai tahun taksiran 2018 hingga 2020.

Pembangunan Lestari

Tuan Yang Dipertua,

196. Walau semaju mana kita mengejar arus kemodenan negara, kita tetap wajib memelihara kelestarian alam sekitar, sebagai khazanah warisan tanah air anak cucu kita.

197. Berkait ini, kita terkejut dengan tragedi tanah runtuh di Tanjung Bungah, Pulau Pinang pada Sabtu lepas, yang telah menimbus lebih 20 mangsa, dan 11 daripadanya disahkan meninggal dunia. Dengan tidak disangka-sangka, terbitnya serangkap keluhan, bagi meratapi peristiwa ngeri itu.

198. Yang terlebih syahdu, kerana ia dinukilkan sendiri oleh Ahli Parlimen DAP yang kita segani dari sebelah sana, Yang Berhormat Kepong, bertajuk, “Tanah Runtuh di Lereng Bukit” di ruangan Twitternya, yang berbunyi

‘Ibu jaga anak kan sakit, Darah tubuh beban kesihatan, Pemaju bina leretan bukit, Tanah runtuh korban insan.’

199. Sebetulnya apa kias yang YB Kepong ingin sampaikan, hanya Tuhan sahaja yang tahu,…

Tuan Yang Dipertua,

200. Jadinya, untuk mempastikan pembangunan lestari, langkah berikut akan dilaksanakan:

Pertama: Lima bilion ringgit disediakan di bawah Skim Pembiayaan Teknologi Hijau, bagi menggalakkan pelaburan industri teknologi hijau;

Kedua: Melaksanakan Program Non-Revenue Water, untuk mengurangkan kadar purata kehilangan air dengan kos 1.4 bilion ringgit;

Ketiga: Membina Off-River Storage sebagai sumber air alternatif dengan kos 1.3 bilion ringgit; dan

Keempat: 517 juta ringgit disediakan untuk rancangan tebatan banjir di seluruh negara.

Digital Free Trade Zone

201. Berbalik kepada hal ekonomi digital, Malaysia bakal memiliki Digital Free Trade Zone yang pertama di luar negara China. DFTZ ini merangkumi e-Fulfilment Hub, Satellite Services Hub dan e-Service Platform bagi melonjakkan negara dalam perdagangan elektronik, dengan menjadikan KLIA sebagai gateway serantau.

202. Fasa Pertama DFTZ mensasarkan penyertaan 1,500 PKS dalam ekonomi digital dan dijangka menarik pelaburan sebanyak 700 juta ringgit dengan mewujudkan 2,500 peluang pekerjaan. Untuk tujuan ini:

Pertama: 83.5 juta ringgit diperuntukkan bagi membiayai penyediaan infrastruktur fasa satu DFTZ di Aeropolis, KLIA; dan

Kedua: Nilai de minimis bagi import, dinaikkan dari 500 ke 800 ringgit, untuk mencapai matlamat menjadikan Malaysia sebagai hab e-commerce serantau.

Regulatory Sandbox

Tuan Yang Dipertua,

203. Selanjutnya, Kerajaan akan mewujudkan ekosistem yang kondusif untuk meraih manfaat inovasi, khususnya daripada cetusan idea start-up tempatan.

204. Sukacita diumumkan Kerajaan akan memperluaskan pendekatan ‘regulatory sandbox’ bagi memudahkan syarikat menguji idea inovatif dan model perniagaan baharu, yang akan dilaksanakan oleh semua Regulator berkaitan.

Tuan Yang Dipertua,

PETUNJANG KETUJUH: MENINGKATKAN KECEKAPAN DAN PENYAMPAIAN GLC DAN PERKHIDMATAN AWAM

205. Meningkat kecekapan dan Penyampaian GLC dan Perkhidmatan Awam.

Warga GLC

206. Selaras dengan falsafah pembangunan growth with equity, Malaysia berhasrat mencapai pertumbuhan ekonomi yang kukuh dengan pengagihan hasil ekonomi yang lebih saksama kepada rakyat.

207. Bagi tujuan ini, syarikat GLC akan merintis teladan kepada sektor korporat melalui KPI bagi meningkatkan nisbah pampasan pekerja, selaras dengan pertumbuhan produktiviti seperti berikut:

Pertama: GLC akan meningkatkan pengagihan keuntungan kepada pekerjanya, seperti menerusi pembayaran gaji dan elaun, secara berperingkat;

Kedua: Memperkenalkan flexible benefits, yakni pekerja diberi pilihan untuk meningkatkan pendapatan boleh guna, dengan menukar kelayakan cuti tahunan dan cuti kesihatan kepada ganjaran tunai;

Ketiga: Menambah baik flexible work arrangements, untuk menggalakkan work-life balance melalui pengubahsuaian waktu bekerja mingguan, waktu kerja anjal dan kerja separa masa;

Keempat: Memperkenalkan kemudahan lepasan cuti untuk menunaikan umrah;

Kelima: Bagi menyokong ibu bapa bekerja, GLC akan menyediakan taska di pejabat utama, dan kemudahan pengurangan waktu bekerja untuk pekerja wanita yang mengandung; dan

Keenam: Meningkatkan pelaburan dalam latihan, khususnya melaksanakan kursus kemahiran digital untuk pekerja dan bantuan pendidikan untuk anak pekerja.

Mengutamakan Kebajikan Warga Emas, OKU dan Kanak-Kanak

Tuan Yang Dipertua,

208. Berhubung hal penyampaian dalam mengutamakan kebajikan semua pihak termasuk warga emas, OKU dan kanak-kanak, sukacita Kerajaan mengumumkan bantuan 1.7 bilion ringgit kepada mereka, dan juga:

Pertama: Menaikkan elaun warga emas 50 ringgit menjadi 350 ringgit sebulan, memanfaatkan hampir 144 ribu orang, dengan peruntukan 603 juta ringgit; dan

Kedua: Menaikkan elaun OKU yang bekerja, tidak bekerja dan penjaga OKU sebanyak 50 ringgit sebulan, memanfaatkan lebih 163 ribu orang dengan peruntukan 100 juta ringgit.

209. Selain itu, bagi melindungi kanak-kanak dari jenayah seksual, Kerajaan telah menubuhkan sebuah Mahkamah Jenayah Seksual Terhadap Kanak-Kanak, yang pertama seumpamanya di Asia Tenggara. Pada tahun hadapan, tiga lagi mahkamah akan ditubuhkan.

Lembaga Pembiayaan Perumahan Sektor Awam (LPPSA)

Tuan Yang Dipertua,

210. Kepada penjawat awam,… bagi memudahkan mereka memiliki rumah idaman, mulai 1 Januari 2018, Lembaga Pembiayaan Perumahan Sektor Awam akan melaksanakan:

Pertama: Membenarkan pembiayaan LPPSA ke atas hartanah yang dibangunkan di atas tanah wakaf;

Kedua: Memasukkan yuran guaman berkaitan penyediaan perjanjian pembiayaan perumahan sebagai sebahagian daripada skop pembiayaan LPPSA;

Ketiga: Membenarkan pembiayaan perumahan bersama atau joint-loan daripada LPPSA, antara suami-isteri atau anak-anak, dengan syarat semua pemohon adalah anggota perkhidmatan awam; dan

Keempat: Membenarkan pembiayaan perumahan bersama antara suami-isteri atau anak-anak, dengan syarat, sekurang-kurangnya seorang pemohon adalah anggota perkhidmatan awam,….

Manakala pemohon bersama bukan penjawat awam perlu menggunakan pembiayaan institusi kewangan atau agensi yang mempunyai skim pembiayaan perumahan sendiri, yang bersetuju menjadi pemegang gadaian kedua.

Tuan Yang Dipertua,

PETUNJANG KELAPAN: MENGIMBANGI PAR EXCELLENCE DUNIAWI DAN PAR EXCELLENCE UKHRAWI

211. Sesungguhnya, tiada siapa yang tahu dan dapat meramalkan apakah rupa bentuk, wajah dunia pada masa mendatang.

212. Tapi pastinya, Allah Hu Ta’ala menyukai hamba-hambaNya yang terus berikhtiar dengan gigih, merancang masa depan demi kepentingan negara dan ummah seluruhnya.

213. Berbekalkan mafhum Surah Al-A’raf ayat 96, di mana Tuhan akan melimpahkan rezeki dan keberkatan-Nya dari langit serta bumi, selagi penduduk dan rakyatnya beriman lagi bertaqwa.

214. Sebab itulah dalam konteks negara ini, Kerajaan mensasarkan Malaysia akan menjadi sebuah negara yang:

Pertama: High Income Advanced Economy pada tahun 2020;

Kedua: Nilaian ekonomi dan dagangan semasa menjadi dua trillion ringgit pada tahun 2025; Ketiga: Menikmati impak dan manfaat IR 4.0 yang mula menampakkan kematangan signifikan pada tahun 2030;

Keempat: Watan yang lebih kompetitif lagi bersifat hampir zero defects pada tahun 2040; dan

Kelima: InsyaAllah,… kita akan mencapai sebuah ketamadunan unggul di mana negara ini, bakal tersenarai dalam gelanggang kelompok 20 negara termaju lagi terbaik di persada dunia.

Institut Penyelidikan Sosio-Ekonomi (SERI)

Tuan Yang Dipertua,

215. Hakikatnya, keluarga adalah institusi nukleus paling penting dalam membentuk nilai dan pengutuhan insan. Kerana, kesepaduan sosial lazimnya bermula daripada keharmonian dan kebahagiaan keluarga.

216. Untuk itu, Kerajaan akan mewujudkan Institut Penyelidikan SosioEkonomi atau SERI di bawah JPM dan menaik taraf KITA-UKM atau Institut Kajian Etnik UKM sebagai institusi kebangsaan. Peruntukan yang sewajarnya akan disediakan oleh Kerajaan.

217. SERI berperanan mengkaji dan menilai keberkesanan dasar serta pelaksanaan program juga projek pembangunan negara terhadap rakyat. Manakala KITA menyelaras pendidikan sosioekonomi peringkat negara dan mewujudkan indeks pembangunan sosial negara.

218. Sebagai analoginya, jika EPU berperanan seumpama the brain dalam menggubal dasar ekonomi, manakala, ICU sebagai hands and legs dalam pemantauan projek, maka KITA dan SERI akan berfungsi sebagai the soul or the heart. Ia mencakupi aspek kerohanian dan jiwa, nilai-nilai murni serta program berbudaya tinggi untuk membina jati diri generasi TN50 bagi menangani gejala sosial.

Penjawat Awam

Tuan Yang Dipertua, saudara dan saudari,

219. Sehubungan ini, Kerajaan sentiasa menghargai peranan NGO-NGO dan akan terus berkerjasama dengan mereka dalam menangani masalah sosial. Penekanan akan diberikan kepada institusi keluarga yang merupakan nukleus yang paling kecil, namun paling penting dalam pembangunan dan kesejahteraan masyarakat kita.

220. Saya tahu,… ramai yang ternanti-nanti pengumuman-pengumuman tertentu kepada 1.6 juta penjawat awam, sebagaimana yang saya warwarkan dalam Majlis Amanat Perdana Perkhidmatan Awam ke-15 pada awal bulan ini.

221. Lantas, demi menghargai sumbangan para penjawat awam, khabar gembira yang ditunggu-tunggu itu sudah pun tiba. Saya mengumumkan:

Pertama: Kenaikan pangkat time-based kali kedua bagi kumpulan pelaksana untuk tempoh 13 tahun, selepas kenaikan kali pertama;

Kedua: Penjawat awam yang dibersarakan atas sebab kesihatan, akan menerima faedah persaraan seolah-olah pegawai berkhidmat sehingga umur persaraan wajib;

Ketiga: Membenarkan Gantian Cuti Rehat melebihi 150 hari digunakan sebagai cuti rehat pada tahun persaraan;

Keempat: Menaikkan kadar Cuti Rehat Khas bagi Pegawai Perkhidmatan Pendidikan daripada tujuh hari kepada 10 hari setahun;

Kelima: Kerajaan buat pertama kalinya, bersetuju memberikan kemudahan tujuh hari cuti tanpa rekod sepanjang tempoh perkhidmatan bagi menunaikan umrah;

Keenam: Untuk memberi fleksibiliti, Kerajaan akan menambah satu lagi Waktu Kerja Berperingkat iaitu bermula jam 9 pagi hingga 6 petang;

Ketujuh: Pakar Perubatan Gred UD54 dan ke atas, yang telah diwartakan sekurang-kurangnya 4 tahun, serta memenuhi syarat tertentu, akan diberi kelonggaran satu hari seminggu untuk melaksanakan Waktu Kerja Fleksi;

Kelapan: Penjawat awam wanita yang mengandung lima bulan ke atas, dibenarkan pulang lebih awal sejam.

Bagi melengkapi hasrat ini, suami yang bekerja Kerajaan juga dibenarkan pulang lebih awal sejam,… syaratnya, suami dan isteri mestilah bekerja di lokasi yang berdekatan;

Kesembilan: Meningkatkan kelayakan cuti bersalin daripada 300 hari kepada 360 hari sepanjang perkhidmatan, tertakluk kepada maksimum 90 hari setahun;

Kesepuluh: Pembelajaran sepanjang hayat pegawai perkhidmatan awam dengan melaksanakan Kursus Sarjana dan PhD secara in-house;

Kesebelas: Menaikkan kadar pencen terendah kepada 1,000 ringgit sebulan melibatkan lebih 50 ribu pesara awam, dengan sekurang-kurangnya 25 tahun tempoh perkhidmatan; dan

Kedua belas: Pemanjangan kemudahan perubatan untuk ibu dan bapa kepada pesara Kerajaan.

Kesemua langkah di atas berkuat kuasa mulai 1 Januari 2018.

Komuniti dan Kejiranan

Tuan Yang Dipertua,

222. Sebagai negara Islam yang progresif dan dinamik, Kerajaan menghargai bakti Ketua Kampung serta Tok Batin. Untuk itu, Kerajaan mengumumkan bayaran khas one-off sebanyak 1,500 ringgit melibatkan 9,800 orang. Seribu ringgit akan dibayar pada Januari 2018 dan 500 ringgit menjelang Hari Raya Aidilfitri.

223. Bagi mempastikan kawasan kejiranan sentiasa selamat dan tenteram, 40 juta ringgit diperuntukkan untuk meneruskan pemberian geran Komuniti Penduduk 1Malaysia sehingga 10 ribu ringgit kepada persatuan penduduk yang berdaftar.

224. Selain itu, 40 juta ringgit diperuntukkan untuk GiatMara melaksanakan program latihan dalam komuniti, khususnya di 50 kawasan Projek Perumahan Rakyat untuk fasa pertama.

Memartabatkan Syiar dan Pengutuhan Jati Islam

Tuan Yang Dipertua,

225. Baru-baru ini, seluruh negara dikejutkan dengan insiden menyayat hati,… tragedi kebakaran Pusat Tahfiz Darul Quran Itti-fa-qiyah yang mengorbankan 23 nyawa. Setulus takziah kita ucapkan kepada keluarga yang terlibat.

226. Demi memartabatkan syiar Islam dan pengutuhan jati insan, khususnya pengurusan sekolah tahfiz, diperuntukkan 50 juta ringgit kepada GiatMara bagi membaik pulih dan menyelenggara sistem pendawaian di semua sekolah tahfiz yang berdaftar di seluruh negara.

227. Selain itu, bagi melatih pelajar sekolah tahfiz supaya lebih berkemahiran, Skim Latihan Kemahiran GiatMara akan diperkenalkan.

228. Di samping itu, selain peruntukan 588 juta ringgit bagi bayaran elaun bulanan kepada imam, bilal, guru KAFA dan guru takmir yang diterima selama ini, untuk lebih menghargai mereka termasuk ‘Tok Siak’, Kerajaan sukacita mengumumkan,…

Bayaran khas one-off sebanyak 1,500 ringgit kepada mereka. Seribu ringgit dibayar pada Januari 2018 dan 500 ringgit lagi menjelang Hari Raya Aidilfitri, memanfaatkan lebih 65 ribu orang dengan peruntukan hampir 100 juta ringgit.

PENUTUP

Tuan Yang Dipertua,

229. Demikianlah moga kita dapat berasakan, bak kata orang tua-tua, sejuk Dewan Parlimen Yang Mulia ini dek redup cuaca petang, agarnya Tuhan memayung-mayungi dan merahmat-rahmati pembentangan Bajet 2018 ini.

230. Mengambil iktibar daripada sirah perjuangan para Anbiya’, golongan solihin dan seluruh kehebatan sejarah bangsa kita sendiri, malah, turut dipesan oleh Imam Ghazali dan Bapak Hamka bahawa,… apalah guna kita hanya kaya harta, tetapi miskin jiwa.

231. Akan tetapi, apa yang Kerajaan mahukan adalah, sebuah bangsa yang bukan sahaja hebat fizikalnya, bahkan kaya jiwa dan kaya pekertinya, yakni Par Excellence Duniawi dan Par Excellence Ukhrawi.

232. Pucuk pangkalnya, sepanjang berbulan-bulan yang lalu, segala kerja keras dan titik peluh Kerajaan secara kolektif, melibatkan semua Kementerian dan agensi, pihak swasta, NGO, para belia, kumpulan profesional, dan,… teramat utama pelbagai lapisan rakyat yang turut menyumbang idea dan cadangan melalui pelbagai platform dan saluran, dalam merangka Naskhah Besar ini.

233. Kerana itulah, belanjawan ini mencipta tawarikh sebagai sebuah Bajet yang paling inklusif pernah dipersembahkan.

234. Semuanya, tidak lain dan tidak bukan telah dikarang dan disusun dalam memenuhi tuntutan DHO’RURIYYAT, HAAJIYAT dan TAHSINIYAT, demi mensejahterakan kehidupan rakyat, sekaligus memakmurkan negara.

235. Maka, Tuan Yang Dipertua serta seluruh rakyat Malaysia, pada hemah saya, selaku Perdana Menteri dan Menteri Kewangan, inilah,….. belanjawan yang tidak pernah diperucapkan sedemikiannya, semenjak saya ambil alih tampuk kepimpinan negara ini kerana ianya bersifat holistik dan sarat dengan falsafah,… dan secara peribadinya boleh ditanda sejarah menjadi “IBU – SEGALA BAJET”.

236. Sesungguhnya, saya bagi pihak Kerajaan berani berkata demikian, kerana pada Bajet kali ini, telah terhimpun dan terungkap dalamnya pelbagai premis yang menjadi asas kepada sebuah Bajet Komprehensif, mengambil hitung seawal kepentingan bayi yang masih dalam kandungan sehingga lahir ke dunia ini, sampailah urusan masa hadapan negara.

Tuan Yang Dipertua,

237. Oleh semuanya itu, maka, terNyahlah segala apapun bentuk keraguan, yang cuba dipolemikkan oleh pakatan pembangkang.

238. Realitinya, pakatan pembangkang-lah sebenarnya yang selama ini,… berada dalam keraguan. Mereka ragu dengan kepimpinan mereka,… mereka curiga-mencurigai antara satu sama lain,… malah, mereka saling guna-memperguna sesama sendiri,… dengan izin Tuan Yang Dipertua dalam Bahasa Inggeris there is no certainty in political leadership, how can they be trusted to provide a sound economic leadership.

Waima, kononnya mahu menghapuskan BR1M, kini menyokong pula,… nak meniadakan GST, tapi kini, nak mengekalkan pula dengan zero-rate dan tambah balik SST,… nak memotong cukai itu dan cukai ini,… nak menghapuskan pinjaman PTPTN, tapi kini ternyata nak diadakan kembali,… nak memperkenalkan subsidi minyak, tapi kini beralih kepada subsidi bersasar,… dengan izin sekali lagi bak kata orang putih, THE ONLY THING CONSISTENT WITH THE OPPOSITION IS THAT THEY ARE CONTINUOUSLY INCONSISTENT.

Apa yang kita sering dengar, asyik-asyik U-turn,… asyik-asyik uturn,… and more u-turn,… sehingga segalanya membuat pemikiran rakyat dikeliru, didamak dan diracuni.

Tuan Yang Dipertua

239. Lalu, syukur setingginya dipanjatkan ke hadrat Allah Hu Taala, kerana berkat kegigihan usaha Kerajaan selama ini, dikurniakan hasil bagi dituai dan dinikmati oleh rakyat Malaysia sekalian.

240. Kepada Penjawat Awam, yang dinanti-nanti telah pun menjelma. Bagi menyanjung tinggi sifat wala’ dan kesetiaan Tuan-Tuan dan Puan-Puan, dalam mendokong kemajuan negara serta melaksanakan sistem penyampaian perkhidmatan dengan cekap lagi berkesan kepada rakyat,… maka sukacitanya saya mengumumkan,….

Bayaran khas sebanyak 1,500 ringgit kepada semua penjawat awam. Bayaran ini akan diberikan dua kali, iaitu seribu ringgit pada awal Januari 2018, dan 500 ringgit lagi menjelang Hari Raya Aidil Fitri tahun hadapan.

Manakala tidak pernah dilupakan, kepada pesara Kerajaan, bayaran khas sebanyak 750 ringgit, iaitu 500 ringgit dibayar pada Januari 2018, dan 250 ringgit lagi menjelang Hari Raya Aidilfitri.

Saudara dan Saudari Sahabat Seperjuanganku Sekalian,

241. Oleh itu, biarpun kita diherdik-herdik dan ditikam-tikam,… tak sedikit pun kan goyah Barisan ini,… kerana kita yakin bahawa, rakyat kini semakin bijak menilai yang mana satu kaca dan yang mana satu intan.

242. Terlebih penting, pabila rakyat menghakimi dengan bijak nanti, dan terus bersatu hati dengan Kerajaan ini, barulah terbentang luas masa hadapan Malaysia yang cerah, saujana mata memandang.

243. Bagai disesuaikan dengan kalam Megat Terawis satu ketika dulu,… bila rakyat dan Kerajaan menjadi satu, barulah negara gagah perkasa kerana,…

Pisau di tangan kita, mentimun pun di tangan kita,… kalau nipis dihiris,… maka nipislah jadinya,… kalau tebal dihiris,… maka teballah jadinya…

Tuan Yang Dipertua, Saudara dan Saudari, Rakyat Malaysia yang Dikasihi,

244. Menyudahi kalam, dalam melakar dan mencarta titian masa depan negara, seumpama membidak buah-buah catur. Kita harus membaca gerakan dengan cermat dan mengatur strategi dengan penuh berhatihati.

245. Dan segalanya hanya mampu diperbuat dan boleh dicapai dengan adanya kerjasama ikhlas sepasukan. Bertuahlah saya kerana mempunyai, bukan sekadar seorang Timbalan Perdana Menteri, tapi lebih jauh daripada itu, seorang sahabat yang setia,… Datuk Seri Dr. Ahmad Zahid Hamidi.

246. Termustahak juga segala wala’ dan sokongan tidak berbelah bahagi yang diberikan kepada saya oleh Anggota-anggota Jemaah Menteri, Pimpinan-Pimpinan Parti Komponen dalam menakhoda bahtera Malaysia ini.

247. Lalunya, bersumpah dan berjanjilah bahawa, kalaupun terpenggal putus tangan dari badan,…sekalipun lumpuh kaki tidak bermaya,…amanah dan harapan rakyat yang kita genggam jangan sekali-kali terlepas dan tergadai kepada pihak lawan.

248. Ayuhlah,…kita wajib tetap menggigit amanah yang diberikan itu, dengan taring-taring dan geraham-geraham masing-masing,… sampai ketitisan darah yang terakhir,… membawa Barisan Nasional,…. menuju kemenangan besar dalam Pilihanraya Umum Ke-14 nanti. InsyaAllah.

249. KepadaMu ya Allah, kami berdoa dan berserah. Selamat dan afiatkan tubuh Malaysia, zahir dan batin.

Prospering an Inclusive Economy, Balancing Between Worldly and Hereafter, For The Wellbeing of the Rakyat, Towards the TN50 Aspiration

Mr Speaker Sir, I beg to move the Bill intituled “An Act to apply a sum from the Consolidated Fund for the service of the year 2018 and to appropriate that sum for the service of that year” be read a second time.

In the name of Allah, the Most Gracious, the Most Merciful.

 

INTRODUCTION

1. There is no God but Allah, and Muhammad is the messenger of Allah. Send your blessings to our Prophet Muhammad SAW, and salute him with all respect.

2. Greetings, Salam Negaraku and Salam 1Malaysia to Mr Speaker Sir, Members of Parliament, Ladies and Gentlemen and all Malaysians from Northern Perlis to Tanjung Piai in the South as well as Sabah and Sarawak.

3. Many may have predicted that the 2017 Budget was an Election Budget.

4. This is expected as there were many initiatives and allocations announced for the rakyat and in the interest of the nation. However, their predictions were untrue.

5. Last week, our Indian friends celebrated the Festival of Lights or Deepavali. We wish Happy Deepavali to all. As Friday being an important day for Muslims, let’s celebrate together.

6. As such, I would call upon the rakyat to rejoice in receiving the gifts, rewards and incentives, which will be presented in this Budget, subject to a condition. And the condition is that you follow through this presentation from the beginning to the end.

7. I am standing here, on this day, 27 October 2017 or 7 Safar 1439 Hijri, to bring good and happy news, which will put smiles on every face.

8. This good news is for all beloved Malaysians to enjoy, regardless of race and background.

9. It is clear that every segment of society will reap the benefits from this Budget.

10. Hence, on behalf of the Government, let us first immerse and analyse on what I am about to present. Otherwise, you will miss the good news.

11. In building a civilised nation, we should always be gracious, forgive and forget.

ECONOMIC PERFORMANCE AND CHALLENGES

12. First, let us be grateful to Allah SWT for the continued positive expansion of our economy.

13. During the first half of 2017, the economy recorded a sterling growth of 5.7%.

14. Therefore, we should not fall for lies and non-stop propaganda on social media by irresponsible parties, stating that the World Bank has issued negative reports on the nation’s economy.

15. In fact, the World Bank has revised their forecasts on the East Asia and Pacific region.

16. The World Bank has revised upwards Malaysia’s GDP forecast from 4.9% to 5.2% for 2017 and commended the country’s economic performance for its laudable policies.

17. In addition, the Government forecasts the Malaysian economy to record an annual growth between 5.2% and 5.7% in 2017, higher than the March estimates ranging between 4.3% and 4.8%.

18. For the past eight years, amid economic challenges, Malaysia has made significant development in two important aspects:

First: Strengthening and deepening diplomatic and trade relations with the world’s largest economic powers such as China, India, Saudi Arabia and the United States. Furthermore, private investment has increased significantly to more than RM211 billion compared with RM81 billion in 2009.

Second: Since 2009, the country has been facing various external challenges such as plummeting global crude oil prices and international geopolitical tensions.

Notwithstanding these uncertainties, we remain steadfast in managing country’s finances, practising efficient governance and prudent fiscal discipline. With systematic and organised plans and strategies, and initiatives, the nation’s fiscal deficit is estimated to be reduced to 3% of GDP in 2017 from 6.7% in 2009. We are confident that it will be further improved to 2.8% in 2018.

As a result, three prestigious international credit rating agencies have maintained their ratings on Malaysia as ‘A-‘ with a stable prospect.

19. Let us all work hard to ensure fruitful outcomes.

20. Most importantly, amid various external headwinds, we should maintain our strong economic growth momentum and dynamism.

21. Hence, the Government introduced several transformation programmes under the National Transformation Policy (NTP) in 2009. The policy emphasises on quality and efficiency of the public service delivery system, particularly in stimulating economic growth.

22. The NTP also encompasses the New Economic Model which is in line with both the 10 Malaysia Plan (10MP) and 11 Malaysia Plan (11MP).

23. Since 2009, economic initiatives have been the main focus of the Government, followed by other programmes, according to its importance, including the Political Transformation Programme.

24. Hence, all the initiatives implemented by the Government for the past eight years have been successful. These include:

First: About 2.26 million jobs were created, which is 69% of the 3.3 million job opportunities targeted by 2020;

Second: In August, exports peaked to one of its highest levels, exceeding RM80 billion and recorded a double-digit growth; and

Third: Currently, the international reserves amounted to US$101.4 billion or RM428.7 billion, which is sufficient to finance 7.5 months of retained imports compared with US$21.7 billion or RM59.1 billion during the Asian Financial Crisis in 1997.

25. In addition, the 2016 Report of Household Income and Basic Amenities Survey has highlighted our achievements, which include:

First: Income per capita has increased from RM27,819 in 2010 to RM40,713 in 2017 and is expected to increase further to RM42,777 in 2018;

Second: Monthly median income has also increased from RM4,585 in 2014 to RM5,288 in 2016;

Third: For the B40 household income, the monthly median income has increased from RM2,629 to RM3,000 between 2014 and 2016; and

Fourth: Household income distribution in Malaysia has improved with the Gini coefficient reduced from 0.441 in 2009 to 0.399 in 2016, the lowest in the history of Malaysia.

This reflects narrowing income gap as the country progresses towards a more equal distribution.

BUDGET 2018 ALLOCATION

26. In the interest and prosperity of the rakyat, the 2018 Budget will allocate a sum of RM280.25 billion, an increase in allocation as compared with RM260.8 billion in the 2017 Budget.

27. Of which, RM234.25 billion is allocated for Operating Expenditure (OE), and RM46 billion for Development Expenditure (DE). This allocation does not include Contingencies which amounts to RM2 billion.

28. Under the OE, a total of RM79.15 billion is for Emolument and RM33.62 billion for Supplies and Services.

29. Meanwhile, a sum of RM119.82 billion is allocated for Fixed Charges and Grants. A sum of RM1.08 billion is allocated for Other Expenditures, and RM577 million for the Purchase of Assets.

30. Under the DE, the economic sector will receive the highest share of RM26.34 billion. The social sector is allocated a sum of RM11.72 billion. Meanwhile, the security sector will be allocated a sum of RM5.22 billion and the general administration RM2.72 billion.

31. For 2018, the Federal Government’s revenue collection is expected to record RM239.86 billion.

32. Of significance, the Government is committed to implement fiscal consolidation measures and to ensure that the Government’s financial position continues to be resilient, and debt level remains low in the medium- and long-terms.

33. This Budget is most vital as it summarises all the initiatives that has spurred the economy since I took office in 2009.

34. Indeed, it is one of my main report cards to the rakyat and the Government under my leadership during my two-term administration.

35. Hence, this document will chart the course in building a Malaysian Nation for the next 30 years crafted on a new canvas based on SHARIAH REQUIREMENT FRAMEWORK.

36. Since we declared Independence, we have been fortunate as our forefathers have governed and administered this country embedded with shariah requirements. This framework emphasises on five aspects, namely religion, life, intellectual, lineage and wealth in each of Government’s plan and policy.

37. This was clearly mentioned in Surah al-Mumtahanah verse 12, of the importance to provide basic necessities for the rakyat (Dho’ruriyat).

38. Meanwhile, through interpretation of Surah al-Hajj and Hadith Riwayat Ahmad, Haajiyat refers to matters relating to easing the burden of the rakyat and providing a comfortable life. Third, Tahsiniyat means luxurious needs.

39. Therefore, for the past six decades, all Barisan Nasional’s efforts have been inspired by Allah SWT to ensure that leaders are guided by the shariah requirement framework. This framework is further solidified with Federal Constitution; Rukunegara; 1Malaysia People’s First, Performance Now philosophy; and the latest TN50 aspiration.

These reflect the continuity of Government’s administration, practising moderation and rejecting extremism.

40. Hence, the alternating leadership of this Party has structured its entire policies and strategies based on the shariah requirement framework.

41. While this framework has not been written in any Government documents, but its practices are reflected in all inter-related national philosophies and policies.

42. In a nutshell, the shariah requirement framework adopted by the Government is targeted to benefit the rakyat as a whole, taking into account of Government’s capabilities, following the three priorities namely Dho’ruriyat, Haajiyat and Tahsiniyat.

43. It is then proven that the Barisan Nasional Government has the wisdom and experiences of 60 years, which are fundamental in developing and building a proud nation state.

44. Therefore, based on these principles and philosophies, and with the blessings of Allah, I present you the 2018 Budget.

45. The 2018 Budget was formulated in line with the 11MP and this is the third Budget under the Plan. In order to ensure the nation’s wealth and prosperity to be enjoyed equitably and inclusively through strong economic growth and competitiveness, this Budget with the theme “Prospering An Inclusive Economy, Balancing Between Worldly And Hereafter, For The Wellbeing Of Rakyat, Towards TN50 Aspiration” is based on Eight Main Thrusts.

FIRST THRUST: INVIGORATING INVESTMENT, TRADE, AND INDUSTRIES

46. Total investment in the country is expected to increase by 6.7%, accounting for 25.5% of GDP in 2018.

47. In this regard, the Government will continue to emphasise on high-impact investment, focusing on industries related to petroleum, logistics, aerospace, rail, robotics and automation, and export-oriented industries.

48. Private investment has continued to outpace public investment with a ratio of 70:30. Private investment is estimated to reach RM260 billion in 2018 compared with only RM81 billion in 2009.

49. Meanwhile, public investment is estimated to record RM109 billion compared with RM75 billion in 2009. In this in line with the objective of Economic Transformation Programme (ETP) to propel the private sector as engine of growth.

50. This includes a sum of RM1 billion allocated for the Five Main Corridors. The Government will develop the South 12 Perak Region comprising Proton City, Educity and Youth City in Tanjung Malim as well as Bukit Kayu Hitam DutyFree Zone; construction of port and industrial park in Tok Bali, Kelantan; and access road to Baleh Dam, Sarawak.

51. At the same time, in order to place Malaysia as a preferred investment destination, the Principal Hub tax incentive will be extended until 31 December 2020. The Government will allocate RM200 million to the high-impact strategic fund under MIDA.

52. Malaysia is committed to economic information sharing introduced by the OECD. These include implementation of the Base Erosion and Profit Shifting Plan of Action as well as the Automatic Exchange of Information commencing September 2018.

Enhance Small and Medium Enterprises

53. Malaysia will progress further through inclusive participation of small and medium enterprises (SMEs). Currently, we have Jeruk Pak Ali, Sydney Cake House, Satay Haji Samuri and Telekung Siti Khadijah which have established their brands, with some having presence in international markets.

54. We welcome them to Parliament and congratulate them for their hard work and achievements.

55. It is targeted that SMEs will contribute 41% of GDP by 2020, through the following measures:

First: A total of RM7 billion is allocated under the Skim Jaminan Pembiayaan Perniagaan (SJPP), of which, RM5 billion for working capital and RM2 billion with 70% guaranteed by the Government for services sector, including Industrial Revolution (IR 4.0);

Second: An unprecedented amount of RM1 billion is provided as loans to companies with 70% guaranteed by the Government. These loans are provided under SJPP to enable SMEs to automate production processes and reduce employment of foreign workers;

Third: An additional RM1 billion is provided to the Shariah-compliant SME Financing Scheme, increasing the fund size to RM2.5 billion. A subsidy of 2% will be provided on profit earned to ease the costs of financing;

Fourth: A sum of RM200 million is allocated to SMEs for training programmes, grants, and soft loans under the SME Corp; and

Fifth: About RM82 million is allocated for the development of halal industries and products under various agencies.

Micro Financing

56. The Government also includes micro entrepreneurs such as the popular coconut shake seller in Klebang, Melaka in this Budget.

57. For this purpose, the Government provides the highest allocation to Tekun, amounting to half a billion ringgit.

58. In addition, to appreciate Amanah Ikhtiar Malaysia’s (AIM) borrowers of which the majority are women and good paymasters, the Government will allocate an additional RM200 million to the fund. With this, total fund size will be RM2.7 billion, benefiting nearly 400,000 borrowers.

59. One success story is on Kak Wan Azizah Wan Salleh who started her business in 1993 with a loan of RM500 from AIM became a successful millionaire in poultry farming.

60. Furthermore, a sum of RM80 million is allocated under the Rural Economic Financing Scheme (SPED) through Bank Rakyat and SME Bank to provide financing facilities to rural Bumiputera entrepreneurs.

Accelerating Exports

61. The country’s exports will be further accelerated by focusing on high-impact export sectors, through the following measures:

First: A sum of RM150 million is provided to Matrade, Mida and SME Corp to implement promotional programmes, and expand export markets including Market Development Grant;

Second: A sum of RM1 billion is provided by Exim Bank for insurance coverage credit facilities and RM200 million for credit financing facilities to SME exporters; and

Third: A sum of RM100 million is provided as loan with 70% guaranteed by the Government to automate production of local furniture for exports.

Boosting Agricultural Sector

62. The Government cares for paddy farmers, farmers, smallholders, fishermen and others in the agriculture sector.

63. As such, for the first time in the history of the nation’s Budget, a large allocation of RM6.5 billion is provided to assist farmers, fishermen, smallholders and rubber tappers. Among the various programmes to be implemented are:

First: A sum of RM2.3 billion is allocated to provide assistance and incentive such as fertilisers and input to paddy farmers, rubber smallholders and fishermen;

Second: About RM500 million is allocated to improve irrigation infrastructure and upgrade plantation roads;

Third: About RM200 million is allocated for rubber replanting programme and provide infrastructure to increase production of latex instead of cup lump as this will raise the income of smallholders;

Fourth: About RM140 million is allocated to developing and replanting of oil palm as well as enhance marketing programmes;

Fifth: A sum of RM200 million is allocated for the agricultural programme as new sources of income, particularly the development of dairy industry through the establishment of Lembaga 17 Tenusu dan Ruminan. Others include the development of corn, coconut, durian and culinary industry. For example, in Hong Kong it is said that the price of a Mawsang King durian is sold at RM800.

Sixth: For the first time, a special scheme will be implemented to increase the production of coconuts through replanting of new varieties, namely CARECA and MATAG. This scheme will be implemented with an allocation of RM50 million, benefiting 10,000 smallholders. Meanwhile, the management of coconut, pineapple and fruits industries will be placed under one Board; and

Seventh: For the first time, I would like to announce a monthly assistance of RM200 for three months to paddy farmers while waiting for the harvest season with an allocation of about RM150 million.

Boosting Tourism Industry

64. The tourism sector is one of the key sources of income to the nation’s economy.

65. According to the World Tourism Organisation Report, in 2016 Malaysia was ranked at 12th position in terms of tourist arrivals.

66. It is estimated that there will be 28 million tourist arrivals in 2018. As such:

First: I am pleased to announce that 2020 is declared as the Visit Malaysia Year. In 2020, Malaysia will also host series of international meetings, namely APEC, WCIT and CHOGM;

Second: A sum of RM2 billion is allocated to SME Tourism Fund to provide soft loans to tour operators with an interest subsidy of 2%;

Third: An additional RM1 billion is provided to the Tourism Infrastructure Development Fund as soft loans;

Fourth: A sum of RM500 million is provided to develop and promote tourism through upgrading infrastructure facilities as well as promoting homestay and eco-tourism programmes;

Fifth: Expand eVisa regional hub by facilitating visa application worldwide, especially for expatriates, 19 foreign students, and Malaysia My Second Home Programme (MM2H);

Sixth: Extend tax incentive for investment in new 4-and 5-star hotels until 31 December 2020; and

Seventh: Extend tax incentive for tour operators to year of assessment 2020.

67. The health-tourism industry will be strengthened as one of the country’s sources of income. This includes providing end-to-end service for medical tourists coming to Malaysia.

68. In this respect, the Government is allocating RM30 million to Malaysian Healthcare Travel Council (MHTC) to implement the following initiatives:

First: Promote Malaysia as the Asian Hub for Fertility Treatment, including IVF and Cardiology. The eVisa facility will be extended to cover other specialised medical services and high-value healthcare packages;

Second: Introduce Flagship Medical Tourism Hospital Programme, which offers special incentive to private hospitals to attract medical tourists;

Third: Extend the investment tax allowance (ITA) of 100% for medical tourism until 31 December 2020;

Fourth: Provide double tax deduction on expenses incurred in obtaining certification from healthcare services accreditation bodies for dental and ambulatory services registered with MHTC; and

Fifth: Increase the special tourism healthcare incentive from 50% to 100% of the incremental value of exports, for private healthcare services, beginning year of assessment 2018 to 2020.

Driving Logistics Sector

69. In order to ensure a more balanced economic spillover between urban and rural areas, the Government will improve logistics and transport infrastructure, through these measures:

First: East Coast Rail Link (ECRL) Project which connects Port Klang to Pengkalan Kubor, Kelantan has the capacity to transport cargo and passengers within four hours. The construction work of this project will begin in January 2018. A sum of RM110 million is also allocated to provide an alternative road to Port Klang to smoothen and complement the transportation network;

Second: MRT2 Line from Sungai Buloh – Serdang – Putrajaya Project, spanning 52 kilometres, covering 37 stations with an estimated construction cost of RM32 billion. Meanwhile, the Government will expedite the construction of MRT3 or Circle Line to be completed by 2025, earlier than the initial target in 2027. Furthermore, the construction of LRT3 project which will connect Bandar Utama to Johan Setia, Klang is expected to be completed by February 2021.

Third: High Speed Rail Project connects Kuala Lumpur and Singapore with a distance of 350 kilometres in 90 minutes, is expected to benefit rakyat by 2026;

Fourth: West Coast Highway from Banting, Selangor to Taiping, Perak is under construction with an estimated cost of RM5 billion.

Fifth: For the Central Spine Road, a sum of RM230 million is allocated in 2018 to continue the construction work, among others, road from Raub to Bentong and Gua Musang, Kelantan to Kampung Relong, Pahang;

Sixth: Declare Pulau Pangkor in Perak as Duty-Free Island. However, the duty-free status excludes products such as alcoholic beverages, tobacco and motor vehicles; and

Seventh: To stimulate the economic growth in the northern area, a Special Border Economic Zone in Bukit Kayu Hitam will be developed. This development includes Free Industrial Zone (FIZ) which will be a new attraction for both domestic and foreign investors.

70. Furthermore, the Government will take a holistic approach to meet the basic needs of the rakyat by providing efficient and safe public transportation system through the following measures:

First: A sum of RM3 billion is allocated to Transportation Development Fund to procure vessels as well as develop aerospace technology industry and rail. A sum of RM1 billion is also allocated to Public Transportation Fund for working capital and procurement of assets such as buses and taxis;

Second: A sum of RM95 million is allocated to upgrade and construct jetties as well as dredge river estuaries;

Third: Following many express bus accidents, a sum of RM45 million is allocated to develop a biometric control system to monitor the bus drivers; and

Fourth: A sum of RM55 million is provided to subsidise train services in rural areas, from Tumpat to Gua Musang.

71. The Government will implement various initiatives to safeguard the welfare of rakyat irrespective of political differences and geographical locations to enhance economic growth.

First: Upgrade Pulau Pinang International Airport and Langkawi International Airport;

Second: Construction of a new airport in Mukah as well as expansion of airports in Kota Bharu and Sandakan;

Third: A study is being undertaken by the Government on a new airport in Pulau Tioman; and

Fourth: To stimulate development in Labuan, the Government will conduct a feasibility study for the construction of a bridge connecting Labuan with the mainland in Sabah.

Strengthening Financial Market

72. Malaysia is renowned as the leader in Islamic finance. As such, to strengthen Malaysia’s position as a comprehensive and competitive financial centre, the Government will continue with the following measures:

First: A sum of RM1.5 billion is allocated under SJPP, using intellectual property as an instrument of financial collateral with up to 80% financing guarantee; and

Second: Provide tax exemption on stamp duties imposed on contract notes for sales and purchase transactions of Exchange-Traded Fund and Structured Warrants for 3 years, effective January 2018.

73. To stimulate capital market and provide access to investment, the Alternative Trading System will be introduced subject to compliance to all requirements and regulatory standards. This will enable efficient and significant transactions.

74. The Government understands the constraints of small companies such as start-ups in obtaining financing to expand their market.

75. Therefore, the Government encourages venture capital activities through the following measures:

First: A sum of RM1 billion is provided by major institutional investors for investment in venture capital in main selected sectors, coordinated by Securities Commission (SC);

Second: Expand income tax exemption to include management and performance fees received by venture capital management company, effective from year of assessment 2018 to 2022;

Third: To facilitate venture capital companies to invest in venture companies, it is proposed that the minimum investment in venture companies be reduced from 70% to 50%, effective year of assessment 2018 to 2022;

Fourth: Companies or individuals investing in venture capital companies is provided tax deduction equivalent to the amount of the investment made in the venture companies, limited to a maximum of RM20 million annually; and

Fifth: Extend the income tax exemption incentive equivalent to the amount of investment made by an angel investor in venture companies to 31 December 2020.

76. The Government will continue to invigorate the sustainable and responsible investment (SRI) through the following measures:

First: Income tax exemption for recipients of the special Green SRI Sukuk grant totalling RM6 million; and

Second: Income tax exemption on income from management fee to be expanded to approved conventional SRI fund managers from year of assessment 2018 to 2020.

77. The Government will promote a cashless society economy through effective employment of foreign workers. Beginning 2018, Bank Negara Malaysia will monitor salary payment through local bank accounts for foreign workers, excluding domestic helpers.

SECOND THRUST: TOWARDS TN50 ASPIRATION

78. The 2050 National Transformation (TN50) was announced in the 2017 Budget. TN50 will chart a proud nation state, to be in the top 20 countries in the world.

79. Using the bottom-up approach, I have held series of TN50 engagements and dialogues with various segments of society such as youth, graduates, civil servants, artists, educators and private sector to obtain aspirations, views and ideas. To date, more than 80,000 aspirations have been received, involving 1.8 million rakyat representing various segments of society nationwide.

Childcare and People with Disabilities Welfare Centres

80. Moving towards TN50, in achieving work and life balance, the local authorities are required to ensure that childcare facilities are provided in all new office buildings, starting with Kuala Lumpur.

81. In addition, the TN50 vision emphasises the aspects of safeguarding all groups, including the welfare of People with Disabilities (PWDs). Hence, additional tax deductions are extended to cover employers hiring workers affected by accidents or critical illnesses and certified by Social Security Organisation’s (SOCSO) Medical Board that they are still fit to work.

Inculcating the Culture of Savings in TN50 Generation

82. In order to ensure the bright future of the TN50 generation, the Government together with Permodalan Nasional Berhad (PNB) has agreed that every Malaysian baby born from 1 January 2018 to 2022, be provided with an Initial Savings Fund of RM200 through PNB’s Unit Trust Scheme.

83. This new scheme will be named as Amanah Dana Anak Malaysia or ADAM50.

Education for TN50 Generation

84. With regard to education for TN50 generation, a total of RM250 million is allocated for the following:

First: Set up a Science, Technology, Engineering and Mathematics (STEM) centre to develop the latest learning methods to train STEM specialist teachers utilising existing facilities at teachers training institute in collaboration with Academy of Science Malaysia;

Second: Enhance Computer Science module including Coding programme in primary and secondary school curriculums, which exist in Form One and Form Three;

Third: Allocate a sum of RM190 million to upgrade 2,000 classes into a 21st Century Smart Classrooms in order to enhance creative-based learning and innovative thinking;

Fourth: Towards TN50, the Government acknowledges the role of artists to increase the quality of culture to a higher level. For this, a sum of RM20 million is allocated to Cultural Economy Development Agency.

85. I am proud with our recent achievements in higher education, which include:

First: According to 2017/2018 QS University Ranking Report, five local Research Universities improved their ranking and are among the top 300 best universities in the world, which is top 1% in the world;

Second: In fact, University of Malaya’s ranking has improved by 19 places to 114, nearing 100 best universities in the world;

Third: In terms of world’s higher education system, Universitas ranked Malaysia as 25th best in the world, improving by 11 positions over the past six years; and

Fourth: With 134,000 foreign students in local higher learning institutions, we are nearing the target of achieving as the Regional Higher Education Hub.

86. Since 2009, the cumulative scholarship provided by the Government amounts to RM44 billion. For 2018:

First: A sum of RM2.2 billion is allocated for scholarships provided by Public Service Department, Ministry of Higher Education and Ministry of Health;

Second: A sum of RM400 million for research and development grants is provided to Public Higher Learning Institutions (IPTAs), compared with RM235 million allocated in the previous Budgets, including a special allocation for University of Malaya to achieve the status of Top 100 Universities in the World in the near future;

Third: A sum of RM90 million is allocated for MyBrain Programme for 10,600 individuals to further their studies in Masters and PhD; and

Fourth: Students in Higher Learning Institutions (HLI) and Form Six will be provided with Book Voucher Assistance of RM250 each, benefitting 1.2 million students.

I would like to take this opportunity to congratulate the new line of leadership of the Student Representative Council at all Public Universities. With a majority of them undergraduates from the Pro-Aspirasi group.

Talent and Careers of TN50

87. Malaysians need to be ready, alert and swift through training and retraining in meeting the job market requirements.

88. For example, SL1M Apprenticeship Programme which have trained 138,000 graduates will be continued with an 32 additional 5,000 graduates to total 25, 000 graduates next year. Meanwhile, open interview programme by the SL1M Unit in EPU will be continued with an allocation of RM40 million.

89. To expand SL1M, private companies awarded with Government contracts are mandated to allocate 1% of their total project value to SL1M.

90. In addition, the Government will create a one-stop centre incorporating agencies such as JobsMalaysia, SL1M, SOCSO, Human Resources Development Fund (HRDF) and Unit Peneraju Agenda Bumiputera (TERAJU) in Urban Transformation Centre (UTC) to provide professional advisory services in seeking employment and training.

91. To identify best talents, the Government will create a ‘talent file’ programme National Leaders Circle under the TalentCorp. This programme will identify and shortlist suitable and credible candidates to fill critical and senior posts.

92. The Government is very concerned on the social ills in the society. To address this, a matching grant of RM50 million will be provided to social enterprises and NGOs to resolve daily social issues and challenges in innovative ways.

Sports Development

93. In August and September, Malaysia was declared the Overall Champion at the 29th SEA Games and ranked second in the 9th Asean Para Games.

94. Hence, on behalf of the Government, let’s give the most roaring applause to all our heroes and heroines.

95. To continue the momentum towards becoming sports powerhouse, the Government allocates RM1 billion to implement various initiatives including FitMalaysia, National Sports Day, training for athletes, grassroots programme and national football development programme.

96. The Government also announces to build 14 new sports complexes nationwide with a cost of RM112 million.

97. In addition, the Government allocates RM20 million to Bukit Jalil Sports School to upgrade its facilities as the premier sports school.

THIRD THRUST: EMPOWERING EDUCATION, SKILLS AND TRAININGS, AND TALENT DEVELOPMENT.

98. On average, the Malaysian education expenditure is doubled from the amount of other Asean countries. For 2018, a sum of RM61.6 billion is provided for this sector. Of which, RM654 million is allocated for construction of four pre-schools, nine Permata centres, including two new centres for autistic children; primary, secondary schools and vocational colleges as well as one matriculation centre.

Upgrading and Maintaining Schools

99. Every year, priority is given to the Special Fund for School Upgrading and Maintenance. A total of RM550 million is allocated for this purpose, including:

National Schools – RM250 million; National-type Chinese Schools – RM50 million; National-type Tamil Schools – RM50 million; Missionary Schools – RM50 million; Boarding Schools – RM50 million; Mara Junior Science Colleges – RM50 million; and Government-aided Religious Schools – RM50 million.

100. The Government realises there are 2,000 dilapidated schools nationwide that needs upgrading and refurbishing.

101. For these repair works through Industrial Building System, the Government provides the largest allocation of RM2.5 billion for a period of two years, of which RM500 million to schools in Peninsular Malaysia, RM1 billion in Sabah and RM1 billion in Sarawak.

Schooling Assistance

102. A total of RM2.9 billion is also allocated for food assistance, textbooks, per capita grants and Federal Scholarships for schools.

103. Meanwhile, Schooling Assistance worth RM100 per student from the low-income household will be continued with an allocation of RM328 million, benefiting 3.2 million students.

104. The Government recognises the role of teachers in strengthening the education and moulding the future generation.

105. I would like to take this opportunity to thank all teachers nationwide who have strived in building our future generation.

Higher Education Funding

106. As we are aware, the National Higher Education Fund Corporation (PTPTN) was established to manage funding for Malaysian students pursuing tertiary education.

107. Concerning PTPTN, we need to understand as stated in hadith, debt remains as debt and must be paid.

108. The borrowers of PTPTN loans must be responsible to pay back in order for future generation to continue to borrow.

109. To all PTPTN borrowers, the Government agrees to extend the discount for repayment of PTPTN loans until 31 December 2018 as follows: 20% on the outstanding debt for full settlement; 10% for repayment of at least 50% on the outstanding debt made in a single payment; and 10% for repayment through salary deductions or scheduled direct debit.

110. In addition, I would like to announce additional flexibility for PTPTN loans as follows:

First: For students from B40 households undergoing highly marketable courses, an additional RM200 million is provided to increase the maximum loan amount; and

Second: The grace period for loan repayment is extended to 12 months upon completion of study compared with six months currently.

111. In addition, for borrowers intending to pursue their studies to a higher level, for example from diploma to undergraduate, they may combine both loans into a single loan and to repay upon completion of their studies.

112. Clearly, the Government has provided various means to assist students in repaying their loans.

Skim Simpanan Pendidikan 1Malaysia

113. Furthermore, to inculcate the culture of savings for education, a sum of RM250 million is provided to 500,000 contributors aged 7 to 12 years under National Education Savings Scheme (SSPN-i Plus) which was rebranded as Skim Simpanan Pendidikan 1Malaysia (SSP1M) managed by PTPTN. A matching grant of RM500 will be provided to contributors with a total contribution of at least RM500 and only can be withdrawn upon attaining the age of 18 years.

114. In addition, individual income tax relief for net savings in the SSP1M up to RM6,000 be extended for another 3 years, effective from year of assessment 2018.

Enhancing Technical and Vocational Education Training

115. The Government is aware about the importance of transformation in the Technical and Vocational Education Training (TVET) in producing highly skilled and competitive workforce. In this regard, all TVET institutions under seven ministries have been merged and known as “TVET Malaysia” under the purview of the Ministry of Human Resources.

116. In addition, a sum of RM4.9 billion is allocated to implement the TVET Malaysia Masterplan.

117. To encourage TVET graduates to pursue their studies, the Government will also provide 100 TVET Outstanding Student Scholarships with an allocation of RM4.5 million.

118. To support the development of skilled workers in the rail sector, the Government will establish the National Rail Centre of Excellence (NRCOE) to oversee and coordinate quality assurance as well as accreditation of national rail education and training. In addition, Malaysia Rail Link Sdn. Bhd. in collaboration with IPTAs will train 3,000 professionals in this industry.

FOURTH THRUST: DRIVING INCLUSIVE DEVELOPMENT

Providing Quality Infra-Rakyat

119. In progressing towards a developed nation, quality infrastructure and interconnectivity will be modernised.

120. Hence, the Government will continue to focus on world class infra-rakyat projects. For example, The MRT Line Sungai Buloh – Kajang Line was successfully completed with a daily capacity of 400,000 commuters.

121. The MRT is a success story where not only completed the project ahead of schedule but also managed to save RM2 billion from the initial construction costs.

122. As for the infrastructure facilities in Sabah and Sarawak, the Government has fulfilled its promise through the construction of Pan-Borneo Highway.

123. The Pan-Borneo is expected to enhance connectivity and invigorate economic activities in Sabah and Sarawak, including rural and remote areas such as Kapit-Ulu Song.

124. To provide basic infrastructure in the rural areas, a sum of RM6.5 billion is allocated, among others:

First: A sum of RM2 billion is allocated for Pan Borneo Highway. For Sarawak, all the 11 construction packages have been tendered, while five out of 35 packages in the First Phase in Sabah have been awarded and the remaining 12 is under tender process;

Second: A sum of RM1.1 billion is allocated for Rakyatcentric projects including building and upgrading of bridges, village street lights, musolla, small bridges and markets;

Third: A sum of RM1 billion is allocated through Malaysia Communications and Multimedia Commission (MCMC) to develop communication infrastructures and broadband facilities in Sabah and Sarawak;

Fourth: A sum of RM934 million is allocated for the construction of rural roads, including almost RM500 million for Sabah and Sarawak;

Fifth: An allocation of RM672 million for electricity supply in rural areas, including RM620 million for Sabah and Saraw ak, benefitting 10,000 rural homes. As a whole, since 2009, subsidy worth more than RM100 billion has been spent, including gas to generate cheap, quality and reliable electricity supply for the rakyat.

Sixth: A sum of RM420 million, including almost RM300 million for Sabah and Sarawak is 41 allocated to provide clean water supply, benefiting 3,000 homes;

Seventh: A sum of RM500 million for the Public Infrastructure Maintenance Programme and Basic Infrastructure Project to meet the needs and wish list of the rakyat at the grassroots level; and

Eighth: A sum of RM50 million is allocated for surveying and mapping of customary lands, of which RM30 million for Sarawak and RM20 million for Sabah. A part of the rakyat-centric projects will be implemented through private financing initiatives.

National Blue Ocean Shift

125. National Blue Ocean Shift (NBOS) will continue to be implemented at a faster pace and in an integrated manner at a low cost with high impact.

126. For 2018, a sum RM300 million is allocated to implement NBOS programmes, including construction of new UTCs, Blue Ocean Entrepreneur Township, Mobile CTC, entrepreneurship programmes, Global Entrepreneurship Community as well as inclusive and vibrant Social Entrepreneurs.

The Welfare of FELDA Settlers

127. The Government continues to safeguard the welfare of FELDA settlers. More than 112,000 settlers received six main incentives, including Settlers Special Incentive of RM5,000.

128. The Government will reimburse the cess money that had been paid by settlers for replanting scheme from rubber to oil palm from 2010 to 2016. This will benefit 8,925 FELDA settlers with an allocation of RM43 million. In addition, a sum of RM60 million will be provided for oil palm replanting programme.

129. Furthermore, a sum of RM164 million is allocated to build 5,000 Second Generation FELDA Homes in collaboration with SPNB.

130. In addition, nearly RM200 million is provided for FELDA to supply water and upgrade road as well as street lights. More importantly, the Government will always safeguard the welfare of FELDA settlers.

Security and Public Order

131. To counter terrorism and extremism such as IS and DAESH, the Government has established a Regional Digital Counter-Messaging Communications Centre.

132. In addition, the Government will increase safety at the borders and enhance public order with an allocation of RM14 billion for Malaysian Armed Forces (ATM), almost RM9 billion for Royal Malaysia Police (PDRM) and more than RM900 million to Malaysian Maritime Enforcement Agency (APMM).

133. Among the main programmes are:

First: A sum of RM3 billion is allocated for procuring and maintaining defence assets;

Second: A sum of RM720 million to build 11 headquarters and six police stations as well as purchase of firearm fittings and operations vehicle. Meanwhile, an allocation of RM170 million is provided to upgrade ICT equipment, including 1PDRMnet system as well as RM100 million to upgrade communication systems. In addition, to safeguard the welfare of police personnel, I would like to announce the construction of 10,000 units of houses under 1Malaysia Civil Servants Housing-PDRM 44 (PPA1M-PDRM) at affordable price according to police salary scheme.

Third: A sum of RM490 million is allocated to APMM for repairing and maintaining ships and boats, upgrading jetties as well as procuring three patrol boats;

Fourth: A sum of RM250 million is allocated to Eastern Sabah Security Command (ESSCOM) to enhance security controls at Sabah and Sarawak borders, including RM50 million for coastal surveillance radar;

Fifth: A sum of RM50 million is allocated to upgrade the capability of firearm assets of special taskforces to combat anti-terrorism activities; and

Sixth: In addition, in appreciation the role of People’s Volunteer Corps (RELA) in assisting rakyat, the Government will provide the highest allocation of almost RM250 million for necessary equipment, including uniforms.

134. In safeguarding the welfare of armed forces, the Government will:

First: Prepare the Armed Forces Family Housing (RKAT) blueprint to construct more than 40,000 units in 45 phases by 2030. In 2018, almost 6,000 units will be built; and

Second: A sum of RM40 million is allocated to upgrade five hospitals, build four polyclinics and hospital for ATM veterans.

135. Let us extend our heartiest appreciation to our security forces including police, armed forces and APMM who have sacrificed for the country’s peace and sovereignty.

Bumiputera Wellbeing Transformation Policy

136. As we are aware, the Bumiputera community accounts for almost 70% of the total 32 million population.

137. Therefore, the Government, through the Bumiputera Wellbeing Transformation (TKB) policy will continue to uphold Bumiputera empowerment as a national agenda.

138. Since 2009, various major initiatives to empower Bumiputera economy has and currently being implemented.

139. In this regard, the Carve Out and Compete initiative for Bumiputera has reached a total contract value of more than RM61 billion. In addition, a sum of RM1.7 billion is approved for 515 projects under the Facilitation Fund which provides more than 44,000 employment opportunities.

140. The programme has proven that the Bumiputera contractors are more resilient and capable to complete projects earlier than schedule without affecting quality.

141. On the other hand, the Yayasan Peneraju Pendidikan Bumiputera has successfully trained nearly 17,000 Bumiputera professionals nationwide, in the accounting and engineering fields.

142. In addition, a sum of RM2.4 billion is allocated to UiTM. At the same time, the Government has increased the number of student intakes to UiTM to more than 165,000 with a target to attain 250,000 students by 2020.

143. Notably, UiTM has succeeded in producing over 700,000 Malay and Bumiputera graduates.

144. Furthermore, in 2018, the Government will allocate more than RM3.5 billion for the following initiatives:

First: A sum of RM2.5 billion, the highest allocation ever, is provided for higher education scholarship and training programmes under the Council of Trust for the People (MARA). This will benefit nearly 90,000 students including 1,500 in the critical fields such as AI, signalling and rail;

Second: A total of RM90 million is allocated for programmes namely Peneraju Profesional, Skil and Tunas, benefitting almost 8,000 individuals;

Third: A sum of RM200 million is allocated for the MARA Graduate Employability Training Scheme (GETS);

Fourth: A sum of RM555 million is allocated for Bumiputera entrepreneurship enhancement programme, comprising: A sum of RM200 million for Program Keusahawanan dan Premis Perniagaan PUNB; A sum of RM200 million is allocated for Program Keusahawanan MARA; A sum of RM155 million for programmes such as vendor capacity development, Tunas Usahawan Belia Bumiputera (TUBE), Skim Usahawan Permulaan Bumiputera (SUPERB), and Skim Anjakan Usahawan; and

Fifth: To increase equity and investment in strategic sectors, a sum of RM150 million is provided to Pelaburan Hartanah Berhad (PHB) and RM150 million to Ekuiti Nasional Berhad (EKUINAS).

Wellbeing of Chinese and Indian Communities

145. As an inclusive Budget, for the Chinese community, the Government will provide a sum of RM50 million as loans for SMEs through Koperasi Jayadiri Malaysia Berhad (KOJADI).

146. In addition, a sum of RM30 million will be channelled to the 1Malaysia Hawkers and Petty Traders Foundation to provide loans to Chinese hawkers.

147. Furthermore, to develop Chinese New Villages, a total of RM65 million is provided, while another RM10 million for housing refurbishment programme.

148. With regard to the Indian community, the average monthly household income of the Indian community increased significantly to 6.8% per annum. Recently, I have launched the Malaysian Indian Blueprint (MIB).

149. For this, through Tabung Ekonomi Kumpulan Usaha Niaga (TEKUN), the Government allocates RM50 million for Indian Community Entrepreneur Development Scheme (SPUMI), benefitting more than 35,000 entrepreneurs. In addition, a sum of RM50 million is allocated for Indian community socioeconomic development programme.

150. At the same time, through MIB, new intake of Indians to public higher learning institutions and public service will be increased to a targeted 7%.

151. Under the Socioeconomic Development of Indian Community (SEDIC), more than RM230 million has been distributed since 2014, benefitting more than 500,000 Indian participants.

152. The 2018 budget also introduces a new initiative for the Indian community. I am pleased to announce that PNB will make a special distribution amounting to 1.5 billion additional units of Amanah Saham 1Malaysia for the Indian community, up to 30,000 units for each investor.

153. To support this initiative, a fund amounting to RM500 million is allocated for a period of five years. This special investment loan scheme will be offered to 100,000 households from the B40 Indian community, limited to 5,000 units per participant.

154. MIB has proven to the Indian community that in the national development no one is left behind… ‘indeed, the future belongs to us.’

Orang Asli

155. To raise the standard of living and economic development of Orang Asli community, a total of RM50 million is provided, comprising community food assistance programmes, benefiting almost 5,000 Orang Asli students.

156. In addition, as an incentive to successful Orang Asli students, the Government will provide an assistance of RM3,000 for parents to prepare their children’s enrolment in IHLs.

157. Furthermore, Orang Asli Settlement Integrated Development Programme will be continued with an allocation of RM60 million.

Women and Family Wellbeing

158. Women play a very important role in the wellbeing of family and national development. Therefore, in recognising women’s contribution, the Government is pleased to announce 2018 as the Women Empowerment Year.

159. In this respect, several initiatives will be implemented as follows:

First: Require at least 30% participation of women as board of directors in GLCs and GLICs as well as statutory bodies by end-2018;

Second: Propose maternity leave for the private sector to be increased from 60 days to 90 days as implemented by the public sector;

Third: A sum RM20 million is allocated to conduct training and entrepreneurship programmes, which including PEAK Entrepreneur Programme under MyWin Academy; and

Fourth: In order to encourage women to return to the workforce who have been on a career break for at least two years, the Government proposes that their earnings on maximum of 12 months consecutive salary received be given personal income tax exemption. The incentive is available for women who return to the workforce between the year of assessment 2018 to 2020.

FIFTH THRUST: PRIORITISING THE WELLBEING OF RAKYAT AND PROVIDE OPPORTUNITIES TO GENERATE INCOME.

160. Prioritising the wellbeing of rakyat and provide opportunities to generate income.

Generating Rakyat’s Income

161. The Government is committed and continues to thrive to provide job opportunities and generate income, through the following measures:

First: A sum of RM100 million to expand eRezeki, eUsahawan and eLadang Programmes under MDEC;

Second: A sum of RM120 million is allocated to provide easy loans to 1,000 1Malaysia Food Truck (FT1M) and 1Malaysia Mobile Food Kiosk entrepreneurs through Bank Rakyat and Bank Simpanan Nasional. The Government will provide a subsidy of 4% on the interest rates;

Third: Providing a total of RM60 million to implement 1AZAM Programme, including RM10 million for Sabah and RM10 million for Sarawak; and

Fourth: Providing a sum of RM25 million for Three-Wheel Motorcycle Programme under FAMA, GiatMara mobilepreneur and MyAGROSIS programmes.

162. In line with IR 4.0, all registered taxi drivers who wish to shift to e-hailing application, a grant amounting to RM5,000 will be provided for the purchase of a new car.

Increasing Disposable Income

163. BR1M is a form of targeted subsidy for those in need and has proven to be effective.

164. BR1M is an efficient form of cash transfer to assist the B40 households.

165. In 2017, BR1M has benefited 7 million recipients with an allocation of RM6.8 billion. Likewise, in 2018, those 54 recipients to continue to benefit from the BR1M cash transfer of up to RM1,200.

166. The Government will continue to increase household disposable income as well as narrow the income gap in the country.

167. I would like to bring more good news to the 2.3 million tax payers, especially those in the M40 group or specifically mid-income range households with income of less than RM9,000.

168. I would like to announce an individual income tax rates reduction of two percentage points for income tax band between RM20,000 to RM70,000, as follows:

First: Income tax band from RM20,001 to RM35,000, the rate is reduced from 5% to 3%;

Second: Income tax band from RM35,001 to RM50,000, the rate is reduced from 10% to 8%; and

Third: Income tax band from RM50,001 to RM70,000, the rate is reduced from 16% to 14%. This measure will increase the disposable income of the rakyat between RM300 to RM1,000. It is estimated that additional disposable income of RM1.5 billion can be spent by the rakyat. With this measure more that 261,000 individuals are no longer subjected to income tax.

169. The Government allocates a sum of RM3.9 billion for goods and transport subsidies including cooking gas, flour, cooking oil, electricity and toll.

170. As announced earlier, Kedai Rakyat 1Malaysia will be restructured as KR1M 2.0. As a start, in 2018, 50 outlets will transformed to KR1M 2.0 and will be expanded further to 3,000 outlets within three years.

171. KR1M 2.0 will provide five basic necessities at low prices such as rice, sugar, cooking oil, flour and cooking gas. In addition, 50 branded consumer goods will be sold at a lower than the market price.

172. The Government will continue the Standardisation of Prices for Basic Necessities Programme in Sabah and Sarawak with a total allocation of RM80 million.

173. In addition, the Government will develop the Agrobazaar Malaysia with a total allocation of RM20 million to provide market space and agrofood sales centre at a lower price, beginning in Putrajaya.

174. The Ministry of Agriculture and Agro-Based Industry will implement programmes through FAMA and LKIM with an allocation of RM50 million. These programmes enable 56 consumers to purchase food products such as fish, vegetables, chickens and eggs at affordable prices.

175. Effective 1 January 2018, following measures will be implemented:

First: Abolish toll collections at Batu Tiga and Sungai Rasau, Selangor;

Second: Abolish toll collections at Bukit Kayu Hitam, Kedah; and

Third: Abolish toll collections at Eastern Dispersal Link, Johor.

1Malaysia Retirement Scheme

176. For those who are self-employed and without fixed income, the Government will increase its contribution to 15% subject to a maximum of RM250 annually under the 1Malaysia Retirement Scheme (SP1M) managed by Employees Provident Fund (EPF). The contribution begins from 2018 to 2022.

Foreign Domestic Helper

177. The Government is aware of the high cost incurred in hiring foreign domestic helpers. Currently, the hiring cost of a foreign domestic helper could reach as high as RM12,000 to RM18,000.

178. To address this issue, the Government will review the cost of hiring foreign domestic helpers, with a view of reducing it in the future.

179. For a start, the Government will allow employers to hire foreign domestic helpers from nine selected countries directly without any agents.

180. Subsequently, employers may apply for foreign domestic helpers’ visa via online from the Immigration Department of Malaysia with the current levy and processing fees.

Housing

181. The Government will continue to intensify efforts to increase home-ownership for the rakyat with an allocation of RM2.2 billion as follows:

First: 17,300 units of People’s Housing Programme;

Second: 3,000 units of People’s Friendly Home under SPNB;

Third: 210,000 units of houses under PR1MA with prices RM250,000 and below. For this, RM1.5 billion is allocation for the period of two years;

Fourth: 25,000 units of 1Malaysia Civil Servants Housing Programme (PPA1M) will be completed in 2018 while another 128,000 units are at various stages of construction;

Fifth: 600 units of MyBeautiful New Homes (MyBNHomes) scheme for B40 households in Terengganu, Pahang, Melaka, Johor, Sabah and Sarawak as well as Orang Asli settlements;

Sixth: 2,000 units under MyDeposit programme to assist down payments as well as MyHomes programme to enable developers to provide more affordable homes; and

Seventh: A sum of RM200 million is allocated for maintenance and refurbishment of houses, including the 1Malaysia Maintenance Fund.

182. To encourage the construction of more affordable homes, the step-up financing scheme introduced by PR1MA will be extended to private housing developers subject to certain criteria.

183. With regard to abandoned housing projects, stamp duty exemption for loan agreements and letter of consent to transfer, are given to rescuing contractors and original owners of abandoned projects, effective 1 January 2018 to 31 December 2020.

184. To promote rental of residential homes, for the first time in 60 years, the Government proposes a 50% tax exemption on rental income received by resident individuals not exceeding RM2,000 per month for resident individuals.

185. This exemption is effective from the year of assessment of 2018 to 2020. The Government will also formulate the Residential Rental Act to protect the landlord and tenant.

Health

186. To provide quality healthcare services, the Government allocates about RM27 billion, encompassing:

First: A sum of RM2.5 billion is allocated for medical supplies, while RM1.6 billion for consumable and medical support items;

Second: A sum of RM1.4 billion is allocated for upgrading and maintaining healthcare facilities, medical equipment and ambulances. This includes, the construction of operation hall using a modular approach in three hospitals in Muar, Banting and Balik Pulau;

Third: Upgrade cardiology and cardiothoracic services at Sultanah Nur Zahirah Hospital in Kuala Terengganu and Sultanah Bahiyah Hospital in Alor Setar;

Fourth: A sum of RM100 million is allocated to upgrade hospitals and clinics, including wiring systems;

Fifth: A total of RM50 million is allocated for haemodialysis assistance with a subsidy of RM100 from the overall treatment cost of RM110 per session. An additional of RM40 million is allocated for the Medical Aid Fund. Both incentives are for the underprivileged;

Sixth: A sum of RM10 million is allocated for the treatment of increasing cases of rare diseases and RM30 million is provided for Healthy Community Empowers the Nation programme to create awareness about non-communicable diseases in 10,000 locations nationwide; and

Seventh: A sum of RM50 million is allocated for Voluntary Health Insurance Scheme to enhance the health sector.

187. Furthermore, the Government will build new hospitals and wards, including:

First: Two blocks of women and children wards at Tengku Ampuan Afzan Hospital and Putrajaya Hospital with a capacity of 300 beds each, with a cost of RM1 billion;

Second: Cancer centre at Sungai Petani at a cost of RM500 million with a capacity of 200 beds;

Third: A block dedicated for a specialist clinic as well as a new ward at Pulau Pinang Hospital with a capacity of 300 beds with a cost of RM500 million; and

Fourth: Construction of international forensic medical service centre at Kuala Lumpur Hospital with a cost of RM380 million.

Goods and Services Tax

188. The Government will further improve the implementation of Goods and Services Tax (GST), through the following measures:

First: Services provided by local authorities will not be subjected to GST, effective 1 April 2018 or 1 October 2018, according to the choice of local authorities;

Second: Reading materials comprising all types of magazines and comics will be zero-rated, effective 1 January 2018, to streamline the GST treatment;

Third: Cruise operators are given relief from paying GST on handling services provided by port operators in Malaysia. This relief will be effective from 1 January 2018 to 31 December 2020; and

Fourth: Construction of school buildings and houses of worship, funded through donations are given GST relief. It applies for construction contracts signed on or after 1 April 2017. 189.

The GST should not be politicised. In fact, the GST saved the economy this year, where without the RM41 billion collected we cannot imagine how the nation can cater for the needs of rakyat.

190. Until today, the opposition seem to be divided with regard to their views on GST system with some accepting GST based on zero-rate and the latest there are some who want to return back to the sales and services tax (SST).

191. Futhermore ,…

Fifth: Imports of oil and gas-related equipment under a lease agreement, supplied to customers in Malaysia by companies in Designated Areas, namely, Labuan, Langkawi and Tioman are given GST relief effective from 1 January 2018;

Sixth: Imports of big ticket items such as aircraft and ships by airline and shipping companies registered in Malaysia are given GST relief. GST relief are also given to companies in the oil and gas industry, importing oil rigs or floating structures, effective from 1 January 2018; and

Seventh: The management and maintenance services of stratified residential buildings supplied by the Joint Management Body (JMB) and management corporations are not subjected to GST. This treatment is expanded to cover the management and maintenance services provided by housing developers, effective from 1 January 2018.

SIXTH THRUST: FORTIFYING THE FOURTH INDUSTRIAL REVOLUTION AND DIGITAL ECONOMY

Industrial Revolution 4.0

192. In line with the emerging IR 4.0 and the era of digital economy, the Government will implement the Malaysia Digital Policy.

193. As such, in order to support the IR 4.0 business and investment activities, the Government will provide a matching grant worth RM245 million under the Domestic Investment Strategic Fund to upgrade the Smart Manufacturing facilities.

194. Furthermore, a futurised centre in Cyberjaya will be strengthened as a one-stop centre for corporate companies and universities to develop prototype products and elevate innovation.

195. The Government will provide tax incentives as follows:

First: Extend the incentive period for Accelerated Capital Allowance of 200% on automation equipment from year of assessment 2018 to year of assessment 2020;

Second: Extend the incentive period for Accelerated Capital Allowance of 200% for manufacturing and manufacturing-related services sectors; and

Third: Capital Allowance for ICT equipment, which includes spending on computer software development, is claimable for the period of four years beginning year of assessment 2018 to 2020, including for SMEs.

Sustainable Development

196. While we are progressing towards modernisation, we must preserve the sustainability of our environment for future generation.

197. My deepest condolences for the loss of lives in the Tanjung Bungah Pulau Pinang landslide tragedy, which has claimed 11 lives.

198. Our friend, the Honourable DAP Member of Parliament, wrote a poignant piece on his Twitter account.

199. What a touching piece by our Honourable Kepong Member of Parliament himself.

200. To ensure a sustainable development, the following measures will be implemented:

First: Provide a sum of RM5 billion under the Green Technology Financing Scheme to promote investment in green technology industry;

Second: Implement the Non-Revenue Water Programme with a cost of RM1.4 billion to reduce the average loss of water;

Third: Construct the Off-River Storage with a cost of RM1.3 billion as alternative water resources; and

Fourth: Provide a total of RM517 million for flood mitigation programmes.

Digital Free Trade Zone

201. Malaysia will be the first in the world outside China to establish a Digital Free Trade Zone (DFTZ) that comprises the e-Fulfilment Hub, Satellite Services Hub and e-Service Platform to stimulate growth in electronic trade. The DFTZ will transform KLIA as the regional gateway.

202. The first phase of DFTZ aims for 1,500 SMEs to participate in the digital economy and is expected to attract RM700 million worth of investment and create 2,500 job opportunities. For this, the Government:

First: Provides a sum of RM83.5 million to construct infrastructure for the first phase of DFTZ in Aeropolis, KLIA; and

Second: Increases the de minimis or minimum value for imports from RM500 to RM800 to establish Malaysia as the regional e-commerce hub.

Regulatory Sandbox

203. The Government will create a conducive ecosystem to gain benefits from innovation, particularly ideas from local startups.

204. The Government will expand regulatory sandbox approach to facilitate companies to test their new innovative ideas and business model which will be implemented by all related regulators.

SEVENTH THRUST: ENHANCING EFFICIENCY AND DELIVERY OF GOVERNMENT-LINKED COMPANIES AND PUBLIC SERVICE

205. Enhance efficiency and delivery of Government-linked Companies (GLCs) and public service.

Employees in Government-Linked Companies

206. In line with the development philosophy of growth with equity, it is Malaysia’s desire to achieve strong economic growth and wealth be equally distributed among the rakyat.

207. In this regard, the GLCs will lead and be an example to the corporate sector. As such, every GLCs will be given a Key Performance Indicator (KPI) to increase employees compensation in line with productivity growth. This includes:

First: GLCs will increase their profit sharing with their employees through gradual payment of salaries and allowances;

Second: Introducing flexible benefits to increase disposable income by substituting annual and medical leaves for cash;

Third: Improving further flexible working arrangements to promote work-life balance through compressed work week, flexible and part-time working hours;

Fourth: Introduce leaves for umrah;

Fifth: Provide childcare centre in GLC’s main offices as well as introduce shorter working hours for pregnant working women; and

Sixth: Increase investment in training, particularly conduct courses on digital skills to workers as well as provide children’s education assistance.

Prioritise the Welfare of Senior Citizens, People with Disabilities and Children

208. The Government will provide an allocation of RM1.7 billion for the welfare of senior citizens, PWDs and children. This includes:

First: Increasing allowance for senior citizens by RM50 to RM350 per month with an allocation of RM603 million. This will benefit almost 144,000 senior citizens; and

Second: Increasing allowance for working and unemployed PWDs as well as caretakers of PWDs by RM50 per month with an allocation of RM100 million. This will benefit more than 163,000 individuals.

209. Furthermore, to protect children, particularly from sexual crimes, the Government has successfully set up the Special Criminal Court on Sexual Crimes against Children, the first in Southeast Asia. An additional three courts will be established in 2018.

Public Sector Home Financing Board (LPPSA)

210. From 1 January 2018, the Public Sector Home Financing Board (LPPSA) will implement measures to enable public servants to own their dream homes. Among the measures include:

First: Allow financing by LPPSA to construct property on waqf land;

Second: Include legal fee-related to sales and purchase agreement as part of financing by LPPSA;

Third: Allow LPPSA joint-loan for husband and wife or children with a condition that all applicants must be public servants; and

Fourth: Allow joint-home financing between husband and wife or children, with a condition at least one of the applicants is a public servant. The non-public servant needs to secure loans from financial institutions or agencies that provide financing facilities that agree to be the second mortgage holder.

EIGHTH THRUST: BALANCING BETWEEN THE PAR EXCELLENCE OF WORLDLY AND HEREAFTER

211. The future is uncertain.

212. Nevertheless, Allah SWT favours those who continuously work hard, plan their future for the benefit of country and society as a whole.

213. Based on Surah Al-A’raf verse 96, Allah SWT bestows His blessings and grace upon those who believe and fear Allah.

214. Therefore, the Government is targeting Malaysia:

First: To become a High-Income Advanced Economy in 2020;

Second: To record RM2 trillion of economy and trade value by 2025;

Third: To gain and benefit from IR 4.0 by 2030;

Fourth: To have a more competitive workforce with nearly zero defects by 2040; and

Fifth: To be ranked among the top 20 advanced countries in the world.

Socio-economic Research Unit

215. The fact remains families are the most important institution in developing values and humanity as social unity starts with harmonious and happy family.

216. For this, the Government will establish Socio-economic Research Institute (SERI) under Prime Minister’s Department and enhance the UKM Institute of Ethnic Studies (KITA-UKM) as a national institution. An appropriate allocation will be provided by the Government.

217. SERI will review and evaluate the effectiveness of policies, and implementation of programmes and development projects. Meanwhile, KITA will coordinate studies on national socioeconomics education and establish the national social development index.

218. As an analogy, while the Economic Planning Unit (EPU) plays an important role in formulating economic policies and the Implementation and Coordination Unit (ICU) as the implementation arm of programmes and projects, the SERI 73 and KITA will be the main agency which covers the aspects of spiritual, ethical and universal pure values.

219. The Government always appreciate the role of NGOs and will continue to cooperate with them in addressing social challenges. Emphasis will be given to family institutions, which is the smallest yet most important nucleus in the development and wellbeing of our society.

Public Servants

220. As I mentioned in the 15th Majlis Amanat Perdana Perkhidmatan Awam (MAPPA) early this month, I have a few announcements for the 1.6 million public servants.

221. As a token of appreciation for the commendable services by the public servants, I am pleased to announce:

First: Introduce second time-based promotion to supporting staff after 13 years from the first promotion;

Second: Provide benefit to public servants who retire on medical reasons similar to those who retire at compulsory age;

Third: Allow Cash Award in lieu of Accumulated Leave (GCR) of more than 150 days to be taken during the retirement year;

Fourth: Increase special leaves for education officers from 7 to 10 days a year;

Fifth: Provide unrecorded leaves to public servants up to 7 days throughout their service for the purpose of umrah;

Sixth: Introduce new working hour from 9.00am to 6.00pm to provide further flexibility to public servants;

Seventh: Provide Flexible Working Hour one day a week for Grade UD54 and above Medical Specialists who have served a minimum of four years and meet certain requirements;

Eighth: Allow working women in their five month onwards of pregnancy to leave work an hour earlier. To accompany them, husbands are also allowed to go home an hour earlier with a allowed to leave work an hour earlier with a condition that the couple are working within the same location;

Ninth: Increase total maternity leave from 300 to 360 days throughout service subject to a maximum of 90 days a year;

Tenth: Encourage life-long learning among public servants through in-house Masters and PhD programmes;

Eleventh: Set minimum pension of RM1,000 per month, benefiting more than 50,000 retirees with at least 25 years of service; and

Twelfth: Extend the medical facilities to parents of retirees.

All the above measures will take effect from 1 January 2018.

Neighbourhood and Community

222. To appreciate the contribution of village heads and tok batins, the Government will provide a one-off special payment of RM1,500, benefiting 9,800 people. Of which, RM1,000 will be paid in January 2018, and the balance during Hari Raya Aidilfitri.

223. To create safe and peaceful environment in the neighbourhood areas, the Government will continue to provide 1Malaysia People Community Grant up to RM10,000 to registered resident associations to purchase security equipment, clean and maintain neighbourhood areas with a total allocation of RM40 million.

224. In addition, RM40 million is allocated to GiatMara to implement the first phase of community training programmes, involving PPR.

Uphold the Greatness and Integrity of Islam

225. My deepest condolences for the loss of 23 lives in the Darul Quran Ittifaqiyah Tahfiz Centre tragedy.

226. In this regard, the Government will allocate a total of RM50 million to GiatMara for upgrading and maintaining wiring system in all registered tahfiz schools nationwide.

227. Furthermore, GiatMara skills training scheme will be introduced to tahfiz school students.

228. Likewise, a total of RM588 million is allocated as monthly allowance for imam, bilal, KAFA and takmir teachers. As a token of appreciation including tok siak, the Government would like to announce… A one-off payment amounting to RM1,500, will be given to them of which, RM1,000 will be paid in January 2018, and the balance during Hari Raya Aidilfitri. This will benefit more than 65,000 individuals with an allocation of almost RM100 million.

CLOSING

229. May Allah SWT bless this 2018 Budget presentation.

230. …What is the point of being wealthy but weak in soul?

231. The Government aspires, not only as a nation with physical strengths but rich in soul and character i.e. par excellence in worldly and hereafter.

232. After months of hard work, involving ministries, agencies, private sector, NGOs, youth and professionals, and most importantly, all segments of the society have contributed through various platforms and channels in crafting this important document.

233. Thus, this Budget is the most inclusive that has ever been tabled.

234. This Budget encapsulates all the three important aspects Dho’ruriyat, Haajiyat and Tahsiniyat in safeguarding rakyat’s welfare and to prosper the nation.

235. The Budget that has never been crafted so well, even during the last 22 years or the past 60 years of our own nation, and marked in history, making this Budget the Mother of All Budgets.

236. Indeed, this Budget is the collection of various premises that form the basis of a comprehensive Budget, taking into account the needs of all levels of society.

237. With this, the Budget dispels all doubts as propagated by the Opposition.

238. In fact, the Opposition is surrounded by misconceptions and is the real actor. There is no certainty in political leadership, how can they be trusted to provide a sound economic leadership. All this while, they have been making senseless propositions including abolishing GST and reducing taxes. All these are baseless claims.

239. All praises be to Allah, for His blessings on Government’s efforts.

240. This is the right time to acknowledge public servants who have been loyal and provide efficient and effective public service delivery to the rakyat, hence, I am pleased to announce that… A special payment of RM1,500 be given to all public servants. The payment will be made twice, of which RM1,000 will be paid in early January 2018 and the balance during Hari Raya Aidilfitri. Meanwhile, the Government will provide a special payment of RM750 to Government retirees, of which RM500 will be paid in January 2018 and the balance during Hari Raya Aidilfitri.

241. I trust the rakyat is wise enough to differentiate between truths and lies.

242. More importantly, when the rakyat choose wisely it paves the path for Malaysia to flourish extensively.

243. When the rakyat and the Government are united, then the country emerges as a great nation.

244. We have to plan strategically in charting the course of the nation.

245. This can only be achieved through great teamwork and friendship. I am grateful for being blessed with a loyal friend… Deputy Prime Minister, Datuk Seri Dr. Ahmad Zahid Hamidi.

246. This include all the support from Members of the Cabinet, Leaders of Component Parties in steering the nation.

247. Come what may, we remain steadfast with our commitment.

248. Let’s together ensure a big victory for Barisan Nasional in the 14th General Election.

249. O Allah, to You, we pray and submit. God bless Malaysia.

EXPLORE MORE
BUDGET 2018

BUDGET 2018
IN DETAIL

Learn More

BUDGET 2017
UPDATES

Learn More

BUDGET 2018
REACTIONS

Learn More

BUDGET 2018
HIGHLIGHTS

Learn More